Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Storstreik avblåst. Enighet i lønnsoppgjøret

Etter lange og intense forhandlinger kom partene til enighet søndag ettermiddag, 15 timer på overtid.

ENIGHET: Det er enighet i lønnsoppgjøret. Her er NHO-leder Kristin Skogen Lund, Riksmekler Nils Dalseide, og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen etter meklingen mellom. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
ENIGHET: Det er enighet i lønnsoppgjøret. Her er NHO-leder Kristin Skogen Lund, Riksmekler Nils Dalseide, og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen etter meklingen mellom. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meklingen mellom NHO, LO og YS-forbundene har ført fram. Storstreiken, som kunne omfattet inntil 200 000 ansatte, er unngått.

- På basis av partenes vilje til å samarbeide og lete etter løsninger på til dels kraftig motstridende interesser, har vi lyktes å komme fram til et forslag som begge parter har anbefalt. Det går nå til uravstemning, sa riksmekler Nils Dalseide klokken like før 15.30 søndag ettermiddag.

Meklingen har pågått siden onsdag mellom NHO og LO- og YS-forbundene.

NHO og LO er enige om at partene i privat sektor får et generelt lønnstillegg på 1 krone timen. Lavlønte får tillegg på 2,50 kroner.

LO fornøyd med AFP

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier at han er glad meklingen i privat sektor har ført til økt lønn og en bedre AFP-ordning:

- Vi har hatt store og vanskelige tema på bordet, og jeg er glad for at vi har kommet fram til et anbefalt forslag som samtlige LO-forbund stiller seg bak, sier han til NTB.

- Jeg er spesielt fornøyd med at vi har kommet i mål med kravene våre om Avtalefestet pensjon (AFP). Vi har tettet hull i dagens AFP-ordning og lagt grunnlaget for en ny og forbedret AFP. Og vi har fått på plass et slitertillegg, sier han.

Den nye AFP-ordningen gjør at AFP-pensjonen den enkelte får, vil henge sammen med hvor mange år de har jobbet i en AFP-bedrift. LO understreker at flere, også yngre arbeidstakere, på den måten vil nyte godt av ordningen, og langt færre vil falle ut.

Myndighetene skal bistå i arbeidet med den nye AFP-ordningen. Statsminister Erna Solberg bekrefter i en uttalelse at regjeringen er villig til å bidra i arbeidet.

YS: - Vi har fått gjennomslag

- Vi er glade for å ha funnet en løsning som gjør at vi unngår streik. Det har vært en vanskelig og langvarig mekling, men vi har fått gjennomslag for de fleste av de viktigste sakene våre. I sum er dette et resultat vi kan anbefale for medlemmene våre, sier leder i YS Privat, Vegard Einan.

Partene har klart å tette to av de viktigste hullene i AFP-ordningen:

For det første skal man ikke lenger kunne miste AFP-en dersom arbeidsgiver går konkurs eller man mister jobben ved nedbemanning rett før man fyller 62 år.

For det andre endres grensen man kan ha vært syk eller mottatt uføretrygd i kvalifiseringsperioden uten å miste AFP fra 26 uker til 104 uker.

Når det gjelder lønn, blir det generelle tillegget på 1 krone i timen fra 1. april 2018. I tillegg ble det gitt et lavtlønnstillegg på 2,50 kroner i timen.

Skogen Lund: - Lettet

NHO-sjef Kristin Skogen Lund sier til NTB at hun er lettet over at partene i meklingen etterhvert kom til enighet:

- Det har vært kompliserte, slitsomme og intense forhandlinger og en virkelig styrkeprøve, men vi mener vi har kommet fram til et godt resultat for begge parter.

Hun trekker fram at man har fått et oppgjør som er «forsvarlig innenfor de økonomiske rammene».

- Dessuten har vi fått en enighet om målsetting for en framtidig AFP-ordning som vil bli bedre for både arbeidsgiver og arbeidstaker, og det er et stort og viktig arbeid.

Skogen Lund sier at målet er å komme så langt gjennom utredningen av AFP at man kan bli enige om å behandle en ny modell i mellomoppgjøret 2019.

Mange ville blitt rammet

Kollektivtransporten ville bli rammet hardt av en streik.

De fleste busslinjene hadde blitt innstilt i sin helhet blant annet i Oslo, og fergetrafikken rundt store byer som Oslo, Drammen, Sandnes og Stavanger ville også blitt berørt.

Skulle det blitt streik, vil det rammet MF Kongen, den eneste fergen som er i trafikk på søndager mellom Nesodden og Oslo.

Også industri, bergverk, El- og IT, heisfaget, bakerier, bryggerier, meierier, veterinærer, butikk- og kontorpersonale, frisørbransjen og sjokolade- og snacksbransjen ville blitt berørt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!