FORHANDLER FORSATT:  Leder i LO Stat, Tone Rønoldtangen, Arne Johannessen i Unio,  Pål N. Arnesen i YS Stat og Curt A. Lier i Akademikerne sitter fortsatt i forhandlinger. Her ble kravene overlevert  statens personaldirektør, Siri Røine (t.h.) i Fornyings- administrasjon- departementet, onsdag. Foto: Scanpix
FORHANDLER FORSATT: Leder i LO Stat, Tone Rønoldtangen, Arne Johannessen i Unio, Pål N. Arnesen i YS Stat og Curt A. Lier i Akademikerne sitter fortsatt i forhandlinger. Her ble kravene overlevert statens personaldirektør, Siri Røine (t.h.) i Fornyings- administrasjon- departementet, onsdag. Foto: ScanpixVis mer

Storstreik avverget - kvinnene er vinnerne i oppgjøret

Løsning 11 timer på overtid i meklingen for staten. Begeistring for likelønnspott.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

(Dagbladet): Refrenget etter at lønnsoppgjøret for staten var i havn i formiddag, er at vinnerne er kvinner generelt og høyt utdannede kvinner spesielt.

- Jeg er glad for at det er blitt enighet mellom alle partene i lønnsoppgjøret i staten og for at løsningen gir en god likelønns- og lavlønnsprofil, sier statsminister Jens Stoltenberg til NTB.

11 timer på overtid
I 10.30-tida i dag ble det kjent at riksmeklingsmannen har lagt fram en skisse til løsning for lønnsoppgjøret i staten. Kort tid etter kom meldingen om at en løsning er i havn, 11 timer på overtid.

Totalrammen i oppgjøret er på 3,3 prosent,  litt høyere enn resultatet i frontfagene.  Ekstramidler til et løft for noen kvinnedominerte grupper utgjør rundt 300 millioner kroner.

- Også den generelle rammen på 3,3 prosent ,som er den gjennomsnitlige lønnsøkningen, har en profil som prioriterer kvinner. Vi fjerner ikke lønnsforskjellene helt, men det er et skritt i riktig retning, er sier fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud.

- Det viktigste var å komme i havn med et likelønnsløft, og det har vi klart. Jeg håper kvinner vil glede seg over dette resultatet, uttalte Tone Rønoldtangen, leder i LO Stat, etter avklaringen.

Hun understreker at likelønnsarbeidet vil fortsette i kommende oppgjør.

-  Vi er ikke i mål, men årets oppgjør er en bra start, sier Rønoldtangen.

- Kvinner får en større andel av dette lønnsoppgjøret enn menn, konstaterte Pål N. Arnesen i YS Stat.

Dersom partene ikke hadde kommet til enighet, ville 8 800 statsansatte gått ut i streik.

Partene i kommunesektoren har i praksis ventet på utfallet av forhandlingene i staten, og streikefaren i kommunene var i utgangspunktet større. Meklingen her var klokka 12 ennå ikke avsluttet.

- Gå på jobb

Meklingen i statlig sektor framsto som fastlåst like før fristen gikk ut ved midnatt, men et par timer på overtid skal det ha blitt bevegelse i forhandlingene.

Mens partene ennå satt ved forhandlingsbordet i morges, var beskjeden til både statsansatte og kommuneansatte at arbeidstakerne skulle gå på jobb som normalt.

- Gå på jobb til dere eventuelt høre noe annet, meklingen pågår forsatt, sa Stein Syrstad, informasjonssjef i LO Stat Stein Erik Syrstad til Dagbladet.

Skoler og barnehager over hele landet åpner foreløpig som normalt.

Lønnsforhandlingene i kommunene skulle gjenopptas klokka 08.30 i dag, men i praksis ventet partene i dette oppgjøret på utfallet for staten. Ved inngangen til meklingen ble streikefaren regnet for å være vesentlig større i kommunene enn i staten.

Krevde 4 prosent

Forut for forhandlingene var det klart at partene var uenige både om den totale lønnsrammen og likelønnskravet.

Kravet fra arbeidstakerne lå i utgangspunktet på like under 4 prosent. Tilbudet fra staten lå opprinnelig på 3,21 prosent, men dette har altså blitt forhandlet noe opp i løpet av natta.

Det var i morges ikke kommet signaler fra regjeringen om penger til likelønn, og man er heller ikke enig om hvordan en eventuell likelønnspakke skal fordeles. Her kranglert man om det skal være et sentralt tillegg eller et lokalt tillegg.

Arbeidstakerorganisasjonene hadde håp om at regjeringen vil legge enda mer penger på bordet til likelønnstiltak, utover det generelle tillegget.

Over 600.000 offentlig ansatte vil bli berørt om meklingene bryter sammen, og i første omgang var 30 000 tatt ut i streik.

Skoler, sykehus, barnehager, politi, departementer, universiteter og høyskoler er blant institusjonene som rammes om partene ikke klarer å bli enige.

BEVEGELSE:  Riksmeklingsmann Kari Gjesteby er litt mer optimistisk enn hun var før midnatt. - Nå er det litt bevegelse, sier hun.
BEVEGELSE: Riksmeklingsmann Kari Gjesteby er litt mer optimistisk enn hun var før midnatt. - Nå er det litt bevegelse, sier hun. Vis mer