Storstreik avverget i natt

Etter dramatikk på overtid ble partene til slutt enige om oppgjøret i industrien. Resultat: Ei krone i timetillegg og tjenestepensjon for alle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka fem i dag tidlig ble det klart at Industri-Norge ikke går ut i streik.

Både Fellesforbundet og Teknologibedriftenes Landsforening (TBL) kunne enstemmig anbefale skissen som ble lagt fram av riksmeglingsmann Reidar Webster. Resultatet ble tjenestepensjon for alle. og en ny tariffavtale.

Industriarbeidere med lokal forhandlingsrett får 1 krone mer i timen. De som ikke kan få ut penger lokalt får kroner 1,50. De med timelønn under 119 kroner får et lavtlønnstillegg pålydende 50 øre i timen. Dette betyr imidlertid ikke mer enn rundt 1000 kroner mer i året for de fleste lavtlønte.

Bondeviks brev

Pensjonsspørsmålet har vært ei vrien nøtt i årets oppgjør. Her fikk partene drahjelp i et brev fra statsminister Kjell Magne Bondevik, som lovet tjenestepensjoner til alle. Brevet kom klokka 22.15, men var varslet flere timer tidligere. Forsinkelsen la et ekstra press på partene.

Regjeringen foreslo at alle arbeidstakere skal få tjenestepensjon, og at det innføres minimumsstandarder for innskudd til tjenestepensjon som gjelder alle lønnsmottakere som ikke allerede har bedre ordninger.

- Når det gjelder generelt tillegg, har jeg skåret gjennom. Når det gjelder pensjonssaken har vi fått hjelp av høyere makter. Og når det gjelder tariffkravene har partene tatt seg sammen på slutten og klart mye og jeg har tatt standpunkt til noen få punkter, sa Webster grytidlig i dag.

Danner mal

Regjeringens pensjonsbrev vil trolig danne mal for alle de andre lønnsoppgjørene denne våren. Det gjør ikke nødvendigvis oppgjørene lettere.

- Oppgjørene i privat sektor vil tradisjonsmessig få konsekvenser for offentlig sektor. Men det er ikke sikkert det blir noe lettere av det, det kan bli vanskeligere. Rammene blir trangere, påpekte Webster.

Fellesforbundet jublet over brevet fra Bondevik og det forbundet opplevde som en seier på flere fronter i pensjonskravene. Men fagbevegelsen har ikke fått gjennomslag for sitt ønske om å få eksisterende pensjonsavtaler inn i tariffavtalene.

Fortsatt vil arbeidsgiver kunne si opp eller endre eksisterende pensjonsavtaler uten nødvendigvis å bryte tariffavtalen.

Dramatisk innspurt

Men det var ikke tariffkravene som skapte de største problemene. I innspurten snublet partene i formuleringer knyttet til ulike tillegg.

Riksmeklingsmannens første skisse ble forkastet. Klokka halv fem i morges fikk partene ei ny skisse i hånda.

Strid om arbeidstid og kompensasjon i Nordsjøen skapte også problemer.

- Det ble en krise. Så trodde de fleste at vi hadde løst krisen. Så blusset det opp igjen. Det ble dramatisk da det skar seg, sa Webster til NTB.

Sto klare til streik

47 000 arbeidere i verkstedindustrien, byggebransjen og tekstilindustrien sto i går kveld klare til å ta på seg streikearmbind og lukke 1200 bedrifter dersom meklingen ikke nådde fram.

Hadde ikke partene blitt enige i løpet av nattas forhandlinger, kunne det industrielle Norge stoppet opp med umiddelbar virkning.

BREV: Riksmeklingsmann Reidar Webster informerte pressen om klokka 22.30 i går kveld om at partene hadde mottat brevet fra Bondevik som loset partene fram til pensjonsavtalen.