Storstreik i Tyskland

40 000 arbeidere i offentlig sektor protesterer mot lengre arbeidsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Arbeidere i mer enn halvparten av Tysklands 16 delstater er i streik mandag, etter at arbeidstakerorganisasjonene for offentlig ansatte har utvidet den ukeslange streiken.

Arbeiderne streiker i protest mot planene om å utvide arbeidsuken fra 38,5 timer til 40 timer uten å øke lønningene.

40 000 arbeidstakere i offentlig sektor har så langt lagt ned arbeidet, melder International Herald Tribune.

- Vi kan ikke få ned arbeidsløsheten ved utelukkebnde å ansette folk i offentlig sektor, uttaler Hartmut Möllring, sjef for den tyske statlige arbeidsgiverorganisasjonen, i et tv-intervju.

Arbeiderne hevder myndighetene planlegger å kutte 250 000 jobber i offentlig sektor som følge av den utvidede arbeidstiden.

Utgiftene kuttes

Arbeidsløsheten i Tyskland økte til over fem millioner mennesker, eller drøyt 12 prosent av arbeidsstyrken, i januar. Tyskland har hatt alvorlige økonomiske vanskeligheter i flere år, og innstramning i de offentlige budsjettene har lenge vært et hovedtema i tysk politikk.

Ifølge AP har den tyske kansleren Angela Merkel presset lokale og føderale myndigheter for å bidra til å løse problemet med de offentlige utgiftene i landet.

Alt fra renovasjonsarbeidere til sykehusansatte og barnehagepersonell er nå i streik. Noen steder begynner søppelhaugene allerede å hope seg opp.

- Streiken vil vare til arbeidsgiverene skjønner at de ikke bare kan kommandere arbeiderne til å jobbe lenger, uttaler fagforeningsleder Frank Bsirske i Bild, ifølge AP.

Det skal ikke være aktuelt for Merkel å gripe inn i arbeidskonflikten ennå.

I STREIK: Offentlig ansatte demonstrerer i Sindelfingen.
HOPER SEG OPP: Søpla hoper seg opp i Stuttgart så lenge byens renovasjonsarbeidere streiker.
KREVER LØSNING: Forbundskansler Angela Merkel.