TRØBBEL: Her er Norwegian-sjef Bjørn Kjos under en pressekonferanse om alle problemene med Dreamliner-flyene nylig. Nå risikerer flyselskapet å rammes av streik. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
TRØBBEL: Her er Norwegian-sjef Bjørn Kjos under en pressekonferanse om alle problemene med Dreamliner-flyene nylig. Nå risikerer flyselskapet å rammes av streik. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer

Storstreik kan ramme flyselskapet Norwegian

Forhandlingsbrudd kan gi streik om to uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Flere hundre piloter i flyselskapet Norwegian kan være ute i streik om to uker, etter at det i dag ble brudd i tariffoppgjøret, melder NTB.

I en pressemelding skriver pilotenes fagforening Parat at årsaken til bruddet er at flyselskapet Norwegian vil svekke pilotenes forhandlingsrett ved å flytte dem ut av morselskapet og inn i nyopprettede selskaper.
- Samme i fjor
Ifølge lederen i Norwegian Pilot Union, Halvor Vatnar, forsøker Norwegian å isolere de svenske, danske og norske pilotene i ulike datterselskaper der de blir fratatt opparbeidede rettigheter.

- Det kunne vi ikke akseptere og derfor ble det brudd i forhandlingene, sier Vatnar, som sier at tilliten til Norwegians ledelse er tynnslitt på grunn av gjentatte brudd på inngåtte avtaler.

- Jeg har ikke så mye kommentarer til det i kveld. Vi hadde den samme runden i fjor, både med kabinpersonalet og pilotene som truet med streik. Nå avventer vi det formelle løpet med mekling, sier Norwegians informasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik til Dagbladet.

Det er NHO som representerer Norwegian i forhandlingene, mens YS og Parat representerer pilotene.

- Tvunget til brudd
- Ledelsen har endret vår pensjonsordning i strid med tariffavtalen og i tillegg brutt erklæringen Bjørn Kjos ga oss sist vi forhandlet. Når de nå også vil knuse avtalestrukturen vi tidligere har fremforhandlet og som danner grunnlaget for våre rettigheter ble det konflikt, sier Halvor Vatnar i Parats pressemelding.

I følge forhandlingslederen i Parat, Thore Selstad Halvorsen, ble forhandlerne møtt av en ledelse som ikke ønsket forhandlinger, men var opptatt av å omorganisere pilotene slik at de kunne unngå videre reelle tarifforhandlinger.
- Med et slikt utgangspunkt var vi tvunget til et raskt brudd for å opprettholde vår forhandlingsrett, sier Halvorsen i Parats pressemelding.

Ikke enig
Anne-Sissel Skånvik sier at Parats ledelse har en helt annen virkelighetsoppfatning enn Norwegians ledelse, men vil ikke gå inn i en polemikk med Parat.

- Vi har veldig mange piloter i selskapet som har tatt virkeligheten innover seg, men når det gjelder lederne for pilotene, har de kanskje ikke tatt innover seg hvilke utfordringer man står foran i luftfarten, og hvilket konkurransebilde vi ser framover, sier Skånvik, som ikke vil gi noen vurdering av hvor stor faren er for en streik.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer