Storstreik koster Danmark milliarder

Selv om nær en halv million dansker mandag var ute i streik eller lockout, fungerte det danske samfunnet som normalt på overflaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men om få dager vil arbeidskonflikten, som er den største i Danmark på 13 år, lamme store deler av landet. I løpet av få uker vil dansk næringsliv ha tapt milliarder av kroner i eksportinntekter.

Økt lønnsvekst

Slakteriene alene vil tape 1 milliard danske kroner i løpet av et par uker, gartneriene rammes midt i høysesongen med mulige konkurser som følge, og fiskeindustrien vil gå glipp av store eksport-ordrer.

Den danske Bank frykter at konsekvensene av konflikten vil bli økt lønnsvekst, som igjen kan føre til at økonomisk oppgang snus til nedgang. Tre ukers konflikt vil koste Danmark mellom 6 og 8 milliarder danske kroner, anslår banken.

Strid om ferie

Den danske storkonflikten ble utløst da 56 prosent av de stemmeberettigede i privat sektor avviste den framlagte avtalen fordi de ikke fikk gjennomslag for en sjette ferieuke. Offentlig ansatte omfattes ikke av streiken.

Ledelsen i dansk LO tror streiken kan vare i tre uker, ettersom statsminister Poul Nyrup Rasmussens sosialdemokratiske regjering neppe vil gripe inn før den viktige EU-avstemningen er tilbakelagt i mai.

Nyrup har selv bedt partene ordne opp i kaoset, og utelukket alt før helga bruk av tvungen lønnsnemnd.