STORSTREIK MOT RIKINGENE

Etter et par dramatiske døgn med opptelling innså LO-leder Yngve Hågensen i går at slaget er tapt: Et solid flertall av medlemmene sier nei til lønnsavtalen. Fra onsdag morgen er Norge i storstreik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I første omgang vil omlag 50 000 arbeidstakere legge ned arbeidet. Allerede neste helg kan streiken bli trappet opp til å omfatte det dobbelte. Hågensen som tirsdag agiterte heftig for meklingsresultatet, må gire om og bli streikegeneral.

Etter det Dagbladet erfarer, er nei-flertallet så solid som omlag 60 prosent.

Yngve Hågensens siste hovedoppgjør som LO-leder blir av mange lest som et oppgjør med den tariffpolitikken han har stått for.

For Hågensen er resultatet uansett et sviende nederlag. For den ferske Stoltenberg-regjeringen er en storstreik heller ingen gavepakke. Følgene av en storkonflikt for norsk økonomi er uoversiktlige.

LO-lederen, som var på sitt kontor til langt ut på ettermiddagen i går, ønsket ikke å gi noen kommentar til det dramatiske resultatet før i dag.

I nei-forbundene er nei-prosenten gjennomgående 80-90 prosent. Men også i Fellesforbundet, Norsk Kjemisk Forbund og Norsk Grafisk Forbund, der forbundsledelsen har sagt ja, har medlemmene stemt nei. I Handel og Kontor skal det være jevnt.

Stor arbeidskonflikt

- Jeg tror dette blir en av de store arbeidskonfliktene i Norge. Det blir tøffe tak. Nå går Yngve på barrikadene med fynd og klem. Han kommer til å bli en ypperlig streikeleder, så godt kjenner jeg Yngve. Nå skal vi stå sammen i LO og streike mot rikingene og for et bedre resultat for våre medlemmer, sier seierherren, Per Østvold, i Norsk Transportarbeiderforbund.

Østvold og de andre på nei-siden tolker seieren som et opprør mot en moderasjonspolitikk som bare har økt forskjellene i samfunnet.

- Nå må vi få en kursendring i tariffpolitikken. I løpet av årene med moderate oppgjør har forskjellene mellom de med høyest inntekter og de med lavest bare økt. Dette viser tall fra forskjellsmeldinga. De fagorganiserte er i ferd med ta ansvaret for landets økonomi, mens noen bare blir rikere og rikere. Dette er en streik mot arbeidsgiverne og rikingene.

Vi må igjen bruke lønnsoppgjørene til å fordele verdiskapningen. I mange år nå har fordelingen gått i jappenes favør, sier Østvold.

Skadeskutt

Selv om dette også er en sviende kritikk av Hågensens tariffpolitiske linje, slår Østvold fast:

- Dette er ingen streik mot LO-ledelsen. Selvsagt er resultatet et prestisjenederlag for Yngve og de som har anbefalt meklingsresulatet. Men nå har demokratiet talt. Nå kommer Yngve til å slåss for et bedre resultat. Vi bør få orden på etter- og videreutdanningsrefomren og en bedre profil på oppgjøret. Moderasjonspolitikken kommer skadeskutt ut av dette. Men det er viktig at vi ikke får et skadeskutt LO, sier Østvold til Dagbladet.

For nå skal LO-troppene samles mot arbeidsgiveren, Næringslivets Hovedorganisasjon. Fra NHO var det for øvrig ingen kommentar i går.

Ved 1930-tida i går kveld forlot Østvold kontoret i Folkets Hus i trygg forvissning om at han får det som han vil: LO-medlemmene velger streik.

Overveldende nei

Det er først og fremst nei-flertallet i Fellesforbundet som velter oppgjøret for Hågenensen. I byggfagene i Oslo var nei-prosenten mellom 75 og 90 prosent, i Jern og Metall omlag 70 prosent. I regioner som ved tidligere uravstemninger har hatt solid ja-flertall, er det denne gangen jevnt.

Yngve i utakt

- Jeg tror folk har reagert på at det er lønnsmottakere som år etter år skal vise moderasjon, mens de som eier kapital beriker seg. Nei-flertallet er også uttrykk for at LO har vært i utakt med medlemmene. Solidaritetsalternativet er i folks øyne i ferd med å bli et alternativ til solidaritet, sier lederen i Tømrer og Snekkernes Fagforening, Egil Mongstad, til Dagbladet.

Han forventer en omfattende strategidebatt innad i LO etter dette oppgjøret.

Hovedtillitsvalgt i Kværner Rolf Utgård vil ikke se nei-resultatet som et oppgjør med Yngve Hågensen.

- Dette blir definitivt en streik mot arbeidsgiverne. Jeg tror medlemmene reagerer på at den voksende overklassen boltrer seg mer og mer uhemmet i rikdom, mens lønnsmottakerne er begrenset av Arntzen-utvalget. At noen deltar i NM opsjonshandel blir for kvalmt å se på for våre folk, sier Utgård.

Han mener arbeidsivernes svik mot etter- og videreutdanningsreformen er en annen viktig grunn til nei-resultatet.

Lederen av Handel og Kontor, Sture Arntzen, erkjente i går at ja-siden ikke har nådd fram.

- Dette er ikke noen mistillit til Yngve Hågensen eller forbundsledelsen. Signalene fra vår folk tyder på at medlemmen er frustrert over høye lederlønninger og bonuser, sier Arntzen.