VEKKER HARME: Her er handlende utenfor en Nike-butikk i Beijing, Kina i oktober. Foto: ADRIAN BRADSHAW/EPA
VEKKER HARME: Her er handlende utenfor en Nike-butikk i Beijing, Kina i oktober. Foto: ADRIAN BRADSHAW/EPAVis mer

Storstreik og opptøyer ved kinesisk skofabrikk

Over 7 000 arbeidere streiker ved en fabrikk i Sør-Kina. Produserer merkesko for Nike og Adidas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag ble flere titall arbeidere skadd idet politiet forsøkte å rive ned en sperring som de streikende arbeiderne hadde satt opp på en hovedvei nær fabrikken, ifølge den amerikanske organisasjonen China Labor Watch.

Yucheng-fabrikken ligger ved Donguan i provinsen Guangdong. I forrige måned fikk 18 mellomledere sparken, noe arbeiderne mener er et tegn på at fabrikken skal flyttes. En av mellomlederne har uttalt at han måtte slutte fordi fabrikken skal flyttes til provinsen Jiangxi nord i Kina, der kostnadene er lavere.

Guangdong har utviklet seg til å bli ett av Kinas største industriområder, og millioner av migrantarbeidere fra andre deler av landet har kommet hit for å finne arbeid. Men antall arbeidskonflikter og sosial uro er økende.

Arbeiderne ved Yucheng-fabrikken skal også ha mistet bonuser og muligheten til overtid. Grunnlønnen er på 1.100 yuan i måneden, og man er nødt til å jobbe overtid for å ha til lommepenger, opplyser en arbeider til en kinesisk avis. Beløpet tilsvarer 1.000 norske kroner.

Fabrikken er eid av en taiwansk investeringsgruppe, som ikke har kommentert saken.

(NTB)