SAMMENSTØT:   En demonstrant havnet kamp med politiet etter han prøvde å stopp en buss fra å kjøre ut fra Madrid Bus Company onsdag morgen. Foto: NTBSCANPIX/AFP / DANI POZO
SAMMENSTØT: En demonstrant havnet kamp med politiet etter han prøvde å stopp en buss fra å kjøre ut fra Madrid Bus Company onsdag morgen. Foto: NTBSCANPIX/AFP / DANI POZOVis mer

Storstreik og sammenstøt i Europa

Demonstrasjoner i 23 europeiske land i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Streiker i Spania og Portugal bidro onsdag morgen til nesten full stans i kollektivtransporten.

Det er første gang at fagbevegelsene i Spania og Portugal samordner generalstreiker mot en politikk som de mener kveler økonomien og bidrar til mer arbeidsløshet og fattigdom.

Rammer transport Streikene rammer tog- og busstrafikk, havner, T-baner, fabrikker, rengjøring og handelsstanden, ifølge representanter for fagorganisasjonene.

Også turister i de to landene kan bli berørt ettersom spanske flyselskaper og det portugisiske flyselskapet TAP har innstilt hundrevis av avganger.

Tolv skadd I Spania har tolv personer blitt skadd i forbindelse med sammenstøt i gatene, deriblant tre politimenn. Ifølge myndighetene har 28 personer blitt pågrepet.

Spanjoler blir oppfordret til ikke å kjøpe noe i løpet av tirsdagen, en aksjon som skal understreke fattigdommen som er i ferd med å bre seg i landet.

I Portugal forsøker fagbevegelsen å stanse et statsbudsjett som vil føre til økte skatter og avgifter. Den krever også at landets konservative regjering går av.

Arbeidsløsheten i Spania ligger nå på 25 prosent, mens for de unge er tallet over 50 prosent. Arbeidsløsheten i Portugal ligger på 16 prosent.

Hele Europa Det er i dag ventet at rundt 40 organisasjoner skal ha protester og demonstrasjoner i 23 europeiske land, skriver NRK.

 GENERALSTREIK:  Streiker i Spania og Portugal bidro onsdag morgen til nesten full stans i kollektivtransporten. Her prøver en politimann å stoppe demonstrantene. Foto: NTBSCANPIX/AFP PHOTO / DANI POZO
GENERALSTREIK: Streiker i Spania og Portugal bidro onsdag morgen til nesten full stans i kollektivtransporten. Her prøver en politimann å stoppe demonstrantene. Foto: NTBSCANPIX/AFP PHOTO / DANI POZO Vis mer

Spania, Hellas, Portugal, Italia, Belgia, Tyskland, Frankrike og Storbritannia er noen av landene som kan bli rammet. Også i Norge er det ventet protester mot kuttpolitikken.

(NTB/Dagbladet)

 REFORMER OG KUTT:  Arbeidere i Spania protesterer mot arbeidsreformer og lønnskutt. Foto: NTBSCANPIX/AP/Andres Kudacki
REFORMER OG KUTT: Arbeidere i Spania protesterer mot arbeidsreformer og lønnskutt. Foto: NTBSCANPIX/AP/Andres Kudacki Vis mer