Storstreik på første klasse

KØBENHAVN (Dagbladet): Nå går det mot slutten på storstreiken som ingen egentlig ønsker. I dag må partene i den danske konflikten konstatere at hele oppgjøret endte uten vinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Men Danmark kan likevel komme til å stå stille resten av uka.
Barnehagene er stengt og bensinstasjonene melder utsolgt. Bussene har sluttet å gå. Butikkene er tomme for brød. Men på uterestauranter i Nyhavn flyter drikkevarene i like stride strømmer som på en helt vanlig vårdag.

Og ingen dansker sulter, selv om landet er i ferd med å stoppe helt opp.

Biff hver dag

Folk har hamstret som gale. Derfor klager fiskehandlerne over at de ikke har omsetning - selv om de ikke er konfliktrammede: I de tusen hjem er kjøleskap og frysere overfylt med varer fra den gang slakterne var leveringsdyktige. Og nå når det går mot slutten, meldes det om biff til middag hver dag.

Landsorganisasjonen (LO) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har forhandlet dag og natt de siste døgnene. I dag må det ligge et nytt forslag på bordet. Resultatet skal nemlig ut til uravstemning, noe som tar fire-fem dager. Og på fredag blir Folketinget stengt til etter folkeavstemningen om EUs Amsterdam-traktat den 28. mai.

Så hvis arbeidslivets parter vil unngå å få neste års lønnsoppgjør trukket ned over hodet av politikerne, må de bli enige om en rask løsning.

To-tre fridager

Observatører regner med at to-tre ekstra fridager i året blir tilbudet som kan få LO-medlemmene til å gå tilbake til arbeidet.

I resten av EU blir den danske storkonflikten betraktet med undring. Italienerne lurer på om landet er på vei ut i en hungerkatastrofe, etter at 3000 danske charterturister tømte Romas varehus for gjær her om dagen - etter råd fra reiselederne.

De skulle hjem og bake brød i en bakerløs tid.
Tyske korrespondenter sender hjem lattermilde rapporter fra miniputtstaten som statsminister Poul Nyrup Rasmussen ubeskjedent kaller et foregangsland i Europa. Nå står mønstersamfunnet bom stille for andre uke på rad, fordi det ikke var mulig for arbeidsgiverne å møte de ansattes relativt beskjedne krav.

Men som alltid når tingene går «ad helvede til» i Danmark: Det går på første klasse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer