Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Storstreik skal tvinge Milosevic til å gå av

BEOGRAD (Dagbladet): I dag og i minst fem dager framover skal Serbia stå stille. Klokka fem i morges startet generalstreiken og de sivile ulydighetsaksjonene som opposisjonen håper skal tvinge Slobodan Milosevic til å erkjenne valgnederlaget og gå av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Oppslutningen om generalstreiken og aksjonene ser ut til å bli over all forventning, sa Vladeta Jankovic til Dagbladet i går kveld. Han er nestformann i Serbias demokratiske pari (DSS), som ledes av Vojislav Kostunica.

Storstreik

  • Nærmere 10000 kullgruvearbeidere er i streik.
  • Arbeiderne ved det store oljeraffineriet i Pancevo utenfor Beograd streiker.
  • Lokomotivførere har varslet at de vil lamme all togtrafikk. Sykehusansatte vil blokkere alt annet enn de livsviktige akuttmottakene.
  • I mange byer streiker ansatte ved offentlige kontorer.
  • Trafikken skal lammes. Opposisjonslederne håper at bønder skal komme ut på veiene med sine traktorer.

  • Alle universiteter og de fleste gymnas og barneskoler blir stengt. Et par tusen universitetsansatte og intellektuelle planlegger å omringe det statistiske sentralbyrået, som den statlige valgkommisjonen brukte for å underkjenne første valgomgang.

Også advokatforeningen i Beograd støtter protestaksjonene mot Milosevic.

- Et tegn på at aksjonene sprer seg helt inn i hjertet av regimet, er at journalister og teknikere i den ene av de tre statlige radiokanalene har bestemt seg for å gå med. Siden før helga nekter 150 ansatte ved fjernsynet i Novi Sad å jobbe, trass i at flere av dem har fått sparken, sier Jankovic.

Milosevic-regimet har så langt ikke vist noen tegn til å bøye av, uansett mobiliseringen fra opposisjonen.

Får fritt leide

I mindre byer er mange fortsatt redde. De avventer oppslutningen den første aksjonsdagen før de bestemmer seg for om de skal slutte seg til.

To spesialutsendinger fra Russland kom i går til Beograd, med instruks fra president Vladimir Putin om å fortelle Milosevic at han må gi opp.

Vladimir Tsjizov og Aleksandr Tolkatsj vil trolig fortelle Milosevic at tiltalen mot ham ved FNs krigsforbryterdomstol i Haag vil bli droppet, dersom han gir fra seg makta og forlater landet. Stormaktene USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Russland skal i stillhet ha blitt enige om å garantere Milosevic fritt leide til et land som vil ta imot ham.