Storstreik truer

Industri-Norge stanser opp med umiddelbar virkning, dersom partene i arbeidslivet ikke blir enige senest i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

47.000 arbeidere i verkstedindustrien, byggebransjen og tekstilindustrien står klare til å ta på seg streikearmbind og lukke 1.200 bedrifter dersom meklingen ikke når fram.

Børslokomotiver som Hydro og Aker Kværner topper listen over bedrifter med flest ansatte som kan bli tatt ut i streik.

Men også småbedrifter med mindre enn ti ansatte har Fellesforbundet varslet streik for.

Venter på brev

- Jeg vil ikke si at det er ønskelig, men vi er klare for streik dersom det er nødvendig, sa Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen da han møtte arbeids- og administrasjonsminister Morten Andreas Meyer (H) mandag ettermiddag sammen med administrerende direktør Karl Nysterud i Teknologibedriftenes Landsforbund (TBL).

Onsdag ettermiddag satt Bjørndalen og Nysterud og deres respektive forhandlingsutvalg og ventet sammen med riksmeklingsmann Reidar Webster på dagens mest omtalte brev, fra statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) om hva regjeringen kan bidra med for dem som ikke har tjenestepensjon.

Tidligere på dagen gjorde Bondevik det klart at regjeringen vil bidra, men uten å være konkret.

Disse rammes

Aker Kværner Offshore Partner på Stord har den største gruppen med industriarbeidere som står streikeklare. Her kan 766 fagorganiserte komme til å legge ned arbeidet dersom meklingen utover kvelden og natten ikke fører fram.

I andre Aker-selskaper er det varslet plassfratredelse for til sammen 2.567 ansatte.

I Hydro er det samlet varslet streik for 1.192 ansatte, der Hydro Aluminium Structures i Raufoss har de fleste med 698 organiserte innenfor portene.

ABB er en annen stor arbeidsgiver. For hele konsernet i Norge er det varslet streik for 1.341 ansatte. Offshore Systems i Haugesund er størst med 637 organiserte.

Moelven-gruppen har 834 streikevarsler fordelt på blant annet industri, limtre, og bruk, mens andre store bedrifter er Nor Dan med 570 streikeuttatte på fire forskjellige steder, Jøtul i Fredrikstad med 334, Glamox i Molde med 202, Volvo Aero på Kongsberg med 292, Namo på Raufoss med 320, Kahrs i Brumunddal med 198.

NHO-president Jens Ulltveit-Moes selskap Umoe i Mandal er også på streikevarsellisten med 107 ansatte.

(NTB)