<strong>OVER:</strong> Meklingsmann Dag Nafstad, ansvarlig mekler i kommuneoppgjøret. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix .
OVER: Meklingsmann Dag Nafstad, ansvarlig mekler i kommuneoppgjøret. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix . Vis mer

Storstreiken er avblåst

- Det har vært en vanskelig og omfattende prosess, sier Riksmeklingsmann Dag Nafstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Klokken 14.00 innkalte Riksmeklingsmann Dag Nafstad til presseorientering på sitt kontor.

- Konflikten er løst. Det betyr alle som er i streik skal tilbake på jobb etter klokka 17.00, sa Nafstad.

Han sa det hadde vært en vanskelig og omfattende prosess, men at alle de 37 forbundene nå har anbefalt løsningen til sine medlemmer.

Dermed er den 13 dager lange streiken i kommunesektoren over. Hovedtrekkene i oppgjøret er:

• Et generelt tilbud på minimum 7 100 kroner og en heving av minstelønningene for ansatte med 10 til 16 års ansiennitet.

• KS aksepterte at den lokale potten blir redusert fra 1,4 prosent til 0,85 prosent. I denne lokale potten ligger det likelønnsføringer.

• Lærergrupper og dem med treårig høyskoleutdanning får ekstra uttelling på grunn av tilleggsprotokollen fra 2008. For lærere og skoleledere er det gitt 1,15 prosent og for høyskolegruppen 2.000 kroner.

• Oppgjøret har en ramme på om lag 3,4 prosent.

Leder i Fagforbundet, Jan Davidsen, sier hans medlemmer fikk gjennomslag for kravet om mer sentral fordeling av pengene.

- Vi er godt fornøyd. Det viktigste vi har oppnådd er likelønnstiltakene, sier Davidsen.

Per Kristian Sundnes i arbeidsgiver-organisasjonen KS, som allerede klokka 13 varslet at streiken av avblåst, sier de «godt kan leve med løsningen».

KS har lagt 500 millioner mer på bordet enn det opprinnelige forslaget.

- Vi er fornøyd med et oppgjør innefor ansvarlige rammer, sier Sigrun Vågeng i KS.

Akademikerne var det fagforbundet som var minst fornøyd med oppgjøret.

- Det er beklagelig at det er de langtidsutdannede lektorene som igjen kommer dårligst ut ved sentrale lønnsoppgjør, sier forhandlingsleder Ole Jakob Knudsen.

Løsningen på forhandlingene kommer etter at partene i kommuneoppgjøret møtte på Riksmeklingsmannens kontor i morges klokken åtte. Tre timer senere gikk partene hver til sitt, men det var allerde da klart at det lå an til en løsning på den største streiken her i landet på 30 år.

- Jeg regner med vi får en avklaring på om vi får en løsning i løpet av de nærmeste timene, sa Nafstad til TV 2 Nyhetskanalen.

Rett etter klokken 13.00 samlet partene seg igjen på Riksmeklingsmannens kontor.

Både YS og Akademikerne hadde da signalisert at de var klare til å signere et nytt, generelt tilbud til alle sine medlemmer på minimum 7 100 kroner.

Det tilsvarer et generelt tillegg på 2,1 prosent, og er mer enn dobbelt så mye som da forhandlingene med Kommunens Sentralforbund gikk i vranglås 30. april. 

Da var tilbudet om generelt tillegg på 2 700 kroner pr. hode.
Siden konflikten startet 28. mai, er nesten 50 000 kommuneansatte i mer enn 80 byer og fylkeskommuner tatt ut i streik. Storstreiken har blant annet rammet skoler, barnehager, skolefritidsordninger, bibliotek og renovasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer