Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Storsvindel med norske bruktbiler avslørt

Titusenvis av biler er omsatt svart i Norge de siste årene.

Illustrasjonsfoto: Newspress.
Illustrasjonsfoto: Newspress. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Biloppkjøpere har unndratt flere millioner kroner i skatt og avgifter, mener skattemyndighetene og politiet.

Team fra Tollvesenet, politiet og skattemyndighetene satte denne uken i gang en omfattende jakt på kriminelle aktører i bruktbilmarkedet.

En årvåken ansatt i Tollvesenet kom på sporet av svindelen ved å studere lister med navn over personer som skylder års- og omregistreringsavgift til staten, melder TV 2.

Svindelen foregår ved at oppkjøpere kjøper biler fra privatpersoner fra hele Norge. Svindlere selger bilen videre, enten til ny kjøper i Norge eller så selges den til oppkjøper i utlandet. Hele veien blir det betalt med kontanter, som muliggjør svart omsetning. Myndighetene vet at mange ikke har betalt skatt for inntekter, men de jobber fortsatt med å kartlegge omfanget.

- Vi vet jo at så mange som 900 privatpersoner i Norge i løpet av de siste årene har kjøpt og solgt nesten 100.000 bruktbiler. Noen er omsatt i Norge, mens noen er faktisk solgt helt til Afrika, sier tolldirektør Bjørn Røse til TV 2.

Svindlerne bruker ofte identiteten til andre personer når salgsmeldingen fylles ut, og slik unngår de å bli registrert. I et tilfelle står en 83 år gammel kvinne, nå bosatt i Irak, som eier eller tidligere eier av mer enn 400 biler. En annen person er registrert med langt over tusen biler omsatt på noen få år.

Svindlerne oppgir ikke fortjeneste på salget og betaler heller ikke kjøretøyavgifter til staten, ifølge Tollvesenet. Disse personene vil nå bli gransket og flere vil bli politianmeldt.

I løpet av et år omsettes det ca. 1,2 millioner bruktbiler i Norge.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!