Storsvindler Thor Kaste Dahl (48) pågrepet etter fire år på rømmen

Har lekt katt og mus med politiet i flere år - pågrepet i Marbella denne uka.

Mannen har vært etterlyst over hele Europa i forbindelse med en større svindelsak.

Økokrim bekrefter at det er snakk om den norske storsvindleren Thor Kaste Dahl (48), som i 2015 ble dømt for bedrageri av over 30 millioner kroner. I tillegg er han dømt for innførsel av store mengder narkotika til Norge. Han skal sone over fem års fengsel i Norge, opplyser Økokrim.

- Han har vært etterlyst av oss over flere år, vi har prioritert oppgave å få ham pågrepet og utlevert til Norge, sier politiadvokat i Økokrim, Geir Kavlie, til Dagbladet.

- Jeg er kjent med at han er pågrepet. Utover det har jeg ikke noen kommentar, sier Dahls advokat Morten Furuholmen til Dagbladet.

Levde på rømmen

Kaste Dahl ble også pågrepet i Spania i desember 2015 og hadde meldeplikt til spansk politi. Den gangen skal ikke utleveringen ha gått i orden, og siden har han levd på rømmen.

- Vi vet egentlig ikke hva han har gjort på rømmen, men antar at han har oppholdt seg i Spania og Marbella-området, sier Kavlie i Økokrim.

Han opplyser at Kaste Dahl, tidligere kjent som Bård Dahl, ble pågrepet tidligere denne uka, men at han ikke kjenner detaljene.

- Han har hatt et utbytte av bedrageriene, men om han har hatt et jetset-liv eller hvordan han har levd er vanskelig å si. Men vi mener at han har hatt midler til å holde seg skjult.

Han skal de siste åra ha gjort en betydelig innsats for å unngå å bli funnet av myndighetene. Ifølge spansk politi skal han ha brukt flere identiteter, falske dokumenter, og byttet bosted ofte.

Økokrim vil nå forsøke å få ham utlevert til Norge.

Toska-venn

Nordmannen er ifølge nyhetsbyrået tidligere dømt for å ha brukt falsk dokumentasjon for å tilegne seg fire millioner euro i lån fra en bank. Pengene skulle hovedsakelig brukes til å bygge hytter og hus i sør i Norge, melder nyhetsbyrået.

I mars 2015 tilsto Thor Kaste Dahl å ha vært sentral i bankbedragerier for 36,5 millioner kroner. Ifølge dommen, lånte tre ulike banker ut millioner av kroner til kjøp og utvikling av hyttetomter i perioden 2011 til 2014 - men prosjektene ble aldri realisert.

Thor Kaste Dahl var blant Nokas-dømte David Toskas nærmeste venner på slutten av 1990-tallet.

Politiet i Spania har jaktet mannen i over to år, ifølge Europa Press.

Saken oppdateres