Stort amerikansk-britisk angrep på Irak

Nesten 100 amerikanske og britiske fly angrep torsdag et stort irakisk forsvarsanlegg. Angrepet var betydelig større enn de rundt 30 angrepene tidligere i år, melder BBC. Det spekuleres i at angrepet er en forberedelse til invasjon av Saddam Husseins rike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angrepet kommer samtidig som spekulasjonene er mange og spenningen høy rundt spørsmålet om et eventuelt amerikansk angrep på Irak.

Det britiske forsvarsdepartementet bekreftet fredag at angrepet fant sted, men vil ikke opplyse hvor mange fly som deltok.

- Jeg er redd vi ikke kan gi ut detaljer om størrelsen på pakken, sa en talsmann for departementet til nyhetsbyrået AFP.

Avisen Daily Telegraph skriver at angrepet var det største på fire år.

12 bombefly

Av de nærmere 100 flyene som deltok i angrepet, som rettet seg mot en luftforsvarsanlegg, var det 12 fly som slapp bomber, opplyser britiske forsvarskilder til BBC. De øvrige flyene var jagerfly, tankfly og radarovervåkingsfly som sørget for at flyene kunne fylle drivstoff i luften og beskyttet bombeflyene.

- Fly fra koalisjonen brukte presisjonsvåpen for å treffe luftvern- og kontrollinstallasjonen, sa den britiske forsvarstalsmannen. Han la til at angrepet ble gjennomført som svar på trusler mot de britiske og amerikanske flyene.

Viktig sted

BBCs korrespondent sier at anlegget som ble angrepet, og som ligger i Rutba-distriktet i Anbar-provinsen, er det sentrale luftforsvarssenteret i det vestlige Irak. Stedet kan være svært viktig, fordi en invasjonsrute kan gå fra vest. Stedet skal også være senter for spesialstyrkeoperasjoner.

Daily Telegraph mener angrepet torsdag også kan være et forspill til en spesialstyrkeoperasjon før en amerikansk invasjon iverksettes.

BBCs korrespondent sier at britiske forsvarskilder har vært uvanlig villige til å snakke om angrepet, noe som antyder at det også kan ha hatt til hensikt å sende et politisk budskap.

USA opplyste torsdag at amerikanske og britiske fly hadde bombet «en luftvern- og kontrollinstallasjon på et militært område» sørvest for Bagdad, som svar på «fiendtlige handlinger» fra Irak.

Irakisk taushet om omfang

Ingen irakiske talsmenn kommenterte fredag omfanget av angrepet, og statskontrollerte medier nøyde seg med å gjengi en offisiell uttalelse fra en militær talsmann. Der het det at sivile mål var blitt angrepet og at jagerflyene hadde returnert til sine baser i Kuwait etter at irakiske luftvernkanoner åpnet ild.

Amerikanske og britiske fly flyr jevnlig over flyforbudssonene som ble etablert i 1991 nord og sør i Irak etter Golf-krigen. Sonene er ikke godkjent av FNs sikkerhetsråd. Irak sier at nesten 1.500 sivile er blitt drept i flyraidene siden 1991.

(NTB)