Stort boliglån? Utvid løpetida!

Har du høy boliggjeld og aner at husholdningsbudsjettet blir stramt utover høsten, kan du be banken om utvidet nedbetalingstid. Dette er det enkleste «krise-tiltaket» for låntakere flest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du en million i boliglån og en avdragstid på ti år, får du 2500 kroner mer å rutte med i måneden om du utvider løpetida med fem år.

Har du 15 års løpetid - som er det vanligste for nyere boliglån - må du utvide til 25 år for å slippe å få høyere terminbeløp. For svært mange av oss er en slik justering den greieste måten å bedre likviditeten på i disse renteoppgangstider.

Riktignok blir den samlede kostnaden ved å ha lån større ved lengre løpetid. Men det er en enkel sak å korte inn nedbetalingstida igjen, dersom renta igjen settes ned.

For folk med høy boliggjeld - og dem er det blitt mange flere av i år - svir det hardt på pungen med en renteøkning på tre prosent.

Den effektive renta vil hos de fleste store banker i løpet av få dager ligge på oppunder ti prosent.

Har du en million i gjeld blir de årlige renteutgiftene 100000 kroner, dersom det høye rentenivået varer. I tillegg kommer avdragene.

Bankene har allerede begynt å få forespørsler fra kunder som ønsker lengre nedbetalingstid.

- Vi skal strekke oss langt for å få til løsninger som både kunden og banken kan leve med. Ved å utvide nedbetalingstida med noen år, behøver ikke det månedlige terminbeløpet bli endret, sier informasjonssjef Sigurd Ulven i DnB.

DnBs gunstigste nominelle boliglånsrente blir etter den siste justeringen på 9,40 prosent.

Trøsten er at det blir mer å trekke fra på selvangivelsen, og at skatten blir litt lavere. Men likevel: Banken skal ha sitt hver måned. Og siden den framtidige rentesituasjonen er usikker, er det ikke lurt å få satt ned skattetrekket.