Stort boliglån? Utvid løpetida!

Har du høy boliggjeld og aner at husholdningsbudsjettet blir stramt utover høsten, kan du be banken om utvidet nedbetalingstid. Dette er det enkleste «krise-tiltaket» for låntakere flest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Har du en million i boliglån og en avdragstid på ti år, får du 2500 kroner mer å rutte med i måneden om du utvider løpetida med fem år.

Har du 15 års løpetid - som er det vanligste for nyere boliglån - må du utvide til 25 år for å slippe å få høyere terminbeløp. For svært mange av oss er en slik justering den greieste måten å bedre likviditeten på i disse renteoppgangstider.

Riktignok blir den samlede kostnaden ved å ha lån større ved lengre løpetid. Men det er en enkel sak å korte inn nedbetalingstida igjen, dersom renta igjen settes ned.

For folk med høy boliggjeld - og dem er det blitt mange flere av i år - svir det hardt på pungen med en renteøkning på tre prosent.

Den effektive renta vil hos de fleste store banker i løpet av få dager ligge på oppunder ti prosent.

Har du en million i gjeld blir de årlige renteutgiftene 100000 kroner, dersom det høye rentenivået varer. I tillegg kommer avdragene.

Bankene har allerede begynt å få forespørsler fra kunder som ønsker lengre nedbetalingstid.

- Vi skal strekke oss langt for å få til løsninger som både kunden og banken kan leve med. Ved å utvide nedbetalingstida med noen år, behøver ikke det månedlige terminbeløpet bli endret, sier informasjonssjef Sigurd Ulven i DnB.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer