Stort flertall for ny grunnlov i Thailand. Men militærjuntaen har forbudt nei-valgkamp og massearrestert motstandere

- Landet går mot halvautoritært styre, mener forsker.

OPPFORDRES TIL Å STEMME: Soldater holder bannere med oppfordring til å stemme i folkeavstemningen. Nei-sida har vært forhindret fra å drive valgkamp. Foto: Madaree Tohlala / AFP / NTB Scanpix
OPPFORDRES TIL Å STEMME: Soldater holder bannere med oppfordring til å stemme i folkeavstemningen. Nei-sida har vært forhindret fra å drive valgkamp. Foto: Madaree Tohlala / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag har 50 millioner stemmeberettigede thailendere hatt mulighet til stemme over en ny grunnlov. Men folkeavstemningen er omstridt, og uroen rundt kaster lange skygger over gjennomføringen.

- Juntaens bruk av sin brutale antiopprørslov mot kritikere av grunnlovsutkastet skaper et fryktklima foran folkeavstemningen, sier Brad Adams, Asia-direktør i Human Rights Watch.

Varig innflytelse

Avstemningen er iverksatt av den sittende militærjuntaen, som tok makten i et kupp for to år siden. Mens juntaen selv sier den nye grunnloven vil bidra til større stabilitet og rede grunnen for et demokratisk valg til neste år, mener kritikerne den er skreddersydd for å gi militæret varig styrket makt, ifølge BBC News.

Ifølge den nye grunnloven, som er utarbeidet av en juntaoppnevnt kommisjon, skal militæret bl.a. utnevne alle representantene i Thailands overhus, senatet. Det vil gi dem betydelig innflytelse over politikken i landet, selv etter at demokratiet er gjeninnført.

I 15-tida, da 92 % prosent av stemmene er talt opp, melder den thailandske valgkommisjonen at 62 % har stemt ja til den nye grunnloven, ifølge AP.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer