Ny undersøkelse

Stort flertall for Ullevål sykehus

65,3 prosent av Oslo-folk vil bevare og utbygge Ullevål sykehus. 14,3 prosent vil selge tomta og bygge nytt på Gaustad.

STORT ENGASJEMENT: Planene for ny sykehusstruktur i Oslo engasjerer. Her fra en av flere demonstrasjoner for å bevare Ullevål sykehus og si nei til bygging av nytt sykehus på Gaustad i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
STORT ENGASJEMENT: Planene for ny sykehusstruktur i Oslo engasjerer. Her fra en av flere demonstrasjoner for å bevare Ullevål sykehus og si nei til bygging av nytt sykehus på Gaustad i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette viser en undersøkelse foretatt av Infact for Folkeaksjonen Redd Ullevål.

Spørsmålene er stilt slik:

«Ønsker du ombygging og videreføring av Ullevål sykehus, eller ønsker du å selge Ullevåltomta og bygge på Rikshospitalet på Gaustad?»

65,3 prosent ønsker ombygging og videreføring av Ullevål sykehus.14, 3 prosent vil selge tomta og bygge nytt på Rikshospitalet/Gaustad. 20,4 prosent av de spurte, vet ikke.

Undersøkelsen er foretatt 9. juni og omfatter 1011 respontenter.

FOLKEAVSTEMNING: Folkeaksjonen Redd Ullevål har samlet inn nærmere 7000 underskrifter med krav om folkeavstemning. Foto: Javad Parsa / NTB
FOLKEAVSTEMNING: Folkeaksjonen Redd Ullevål har samlet inn nærmere 7000 underskrifter med krav om folkeavstemning. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

- Motiverende

Nestleder i Folkeaksjonen Redd Ullevål sykehus og Sp-politiker Jan Bøhler sier flertallet for å bevare Ullevål sykehus er større enn ventet.

- Det har vært en sterk kampanje fra ledelsen i Helse Sør-Øst. Derfor er det veldig motiverende for oss at to tredeler av befolkningen støtter oss, og bare fjorten prosent er enige med dem.

- Undersøkelsen viser at vi har folk i Oslo med oss, og underbygger viktigheten av å ha en folkeavstemning i Oslo. Når bare en femtedel svarer vet ikke, sier det også mye om det store engasjementet i saken, mener Bøhler.

GIR SEG IKKE: De slåss for Ullevål sykehus: Jan Bøler, Thorvald Steen og Lene Haug. En undersøkelse Infact har gjort for Folkeaksjonen Redd Ullevål viser at de har støtte fra et flertall av Oslos befolkning. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
GIR SEG IKKE: De slåss for Ullevål sykehus: Jan Bøler, Thorvald Steen og Lene Haug. En undersøkelse Infact har gjort for Folkeaksjonen Redd Ullevål viser at de har støtte fra et flertall av Oslos befolkning. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Krever folkeavstemning

Aksjonsgruppa har samlet inn nærmere 7000 underskrifter med krav om folkeavstemning, som vil bli overlevert Oslo bystyre onsdag ettermidag.

- Det er opp til Oslo bystyre når en folkeavstemning skal gjennomføres, men en praktisk løsning vil være samtidig med kommunevalget neste år. Når bystyret blir overkjørt med statlig regulering av sykehusbyggene i Oslo, må folket komme til orde. Det siste Senterpartiet kan gjøre, er å gå i mot resultatet av en folkeavstemning som de ellers alltid følger, sier Bøhler.

- Feil spørsmål

Leder av Oslo Arbeiderparti og stortingsrepresentant Frode Jacobsen mener undersøkelsen er gjennomført på feil premisser.

-13. april i fjor stemte Arbeiderpartiet sammen med et flertall i Stortinget for et forslag om at tomta på Ullevål ikke skal selges. Så Stortinget har ikke vedtatt det.

- Arbeiderpartiet har ikke stemt for salg av tomta. Det er ikke et premiss for vedtaket om å bygge sykehus på Aker og Gaustad, sier Jacobsen.

- Det er ikke sånn at hele Ullevål skal flytte inn på Riksen, det skal også være vesentlig aktivitet på Aker som i dag er på Ullevål, så spørsmålet som aksjonsgruppa har stilt er ikke presist, sier Jacobsen.

- Dekker framtidige behov

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Cecilie Myrseth gir denne kommentaren til undersøkelsen:

- Den nye planene for Oslo universitetssykehus vil gi Oslo et moderne sykehus som vil dekke byens og landets fremtidige behov på en bedre møte enn det dagens Ullevål gjør. Foreløpige anslag viser at det også vil koste 12,8 milliarder kroner mer og ta sju år lengre tid å gjennomføre en samling på Ullevål i forhold til dagens planer, sier Myrseth.

Strid om tall

- Tror du svarene hadde vært annerledes dersom kostnadene til alternativene hadde vært opplyst om?

- Det er iallefall en vesentlig del av beskrivelsen av saken som ikke er tatt med, sier Myrseth.

- Holde framdrift

Økonomidirektør i Helse Sør-Øst RHF, Line Alfarrustad, sier dette i en epost:

- Planleggingen av utbygging av Oslo universitetssykehus har pågått i snart ti år, og flere bygg er allerede igangsatt. Vi har nå fokus på å holde framdriften. I alt seks nye sykehusbygg skal gi bedre helsetjenester for Oslos befolkning, for regionen og for hele landet. Over halvparten av behandlingen ved Oslo universitetssykehus gis til pasienter utenfor Oslo. Totalt 400 000 nye og mer effektive kvadratmeter med nybygg skal erstatte gamle utdaterte bygg, skriver Alfarrustad.

Jan Bøhler sier det er feil at Ullevål-alternativet blir 12,8 milliarder dyrere.

- Det forutsetter at man flytter hele Rikshospitalet til Ullevål, noe ingen har foreslått. Vi vil at Rikshospitalet og Ullevål skal ligge der de er, og at vi skal fortsette å bruke de delene av sykehusene som er nybygde eller godt rehabiliterte. På Ullevål gjelder det 110 000 kvadratmeter velfungerende sykehusbygg som Ap bare vil kassere. Det er som å kaste milliarder ut av vinduet, mener Bøhler.

Han viser til tre uavhengige rapporter, Parksykehus-rapporten, Holte-rapporten og en utredning fra Kommunekonsult i 2021, som anslår at det vil være rundt 20 milliarder billigere å bli på den store Ullevål-tomta.

- Nok plass på Ullevål

- Jeg tror ethvert menneske som bruker sunn fornuft ser at det må bli billigere å bruke eksisterende sykehus, og å bygge det som trengs av nybygg i tilknytning til dem. På Ullevål er det mer enn nok plass til det.

Den totale kostnaden på sykehusutbyggingen i Oslo ligger allerede på om lag 60 milliarder kroner. Når regjeringen nå kutter ned på mange gigantomani-prosjekter, er det rart at de lar det være tut og kjør i et av de aller største og mest kostbare, sier Bøhler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer