Stort flertall: Ja, vi betaler altfor mye i bompenger

To av tre som betaler bompenger mener de betaler altfor mye i bompenger. Bård Hoksrud (Frp) savner den tida da han måtte kaste på mynter i bomstasjonene.

<strong>NOK ER NOK:</strong> To av tre som berøres av bompenger mener de betaler altfor mye. I år er prognosen at bilistene betaler 13 milliarder, det er en økning på over 60 prosent siden Frp gikk inn i regjering i 2013. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
NOK ER NOK: To av tre som berøres av bompenger mener de betaler altfor mye. I år er prognosen at bilistene betaler 13 milliarder, det er en økning på over 60 prosent siden Frp gikk inn i regjering i 2013. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en undersøkelse Ipsos har gjort for Dagbladet svarer 43 prosent av de spurte at de personlig belastes for hardt med bompenger.

25 prosent svarer at bompengene er «helt OK», mens for 26 prosent er det ikke en aktuell problemstilling. Bare 6 prosent har ikke gjort seg opp en mening.

Undersøkelsen

Opplever du personlig at du belastes for hardt med bompenger?

  • Ja, bomprisene er altfor høye: 43 prosent
  • Nei, bomprisene er helt OK: 25 prosent
  • Ikke aktuelt: 26 prosent
  • Vet ikke - har ingen mening: 6 prosent

Det er foretatt 1000 intervjuer som dekker en befolkning på 4,2 millioner

For dem bompenger er en aktuell problemstilling, mener altså 62 prosent - om lag to av tre - at de personlig belastes for hardt med bompenger.

Bård Hoksrud (Frp) var statssekretær i samferdselsdepartementet fra 2013 til 2015 og svarer på vegne av en ferierende samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp).

- Hater bompenger

Hoksrud blir glad når han leser undersøkelsen.

- Det er gledelig å se at en stor andel av befolkningen nå synes at grensen er nådd. Selv om vi aldri burde ha kommet dit i første omgang. Dette kan forhåpentligvis også få politikere fra de andre partiene til å innse at noe må gjøres og støtte i Frp i å redusere bompengebelastningen. Så langt har vi stått veldig alene om dette, sier Hoksrud til Dagbladet.

DEMONSTRASJONER: Lørdag startet innkrevingen fra de 83 nye bommene i hovedstaden. Vis mer

Frp-politikeren savner tida da han kunne få utløp for litt frustrasjon da han betalte de sure bompengene.

- Jeg har alltid hatet bompenger, derfor syns jeg det var bra da jeg kunne kaste pengene oppi kurven på bomstasjonene. Da kunne jeg irritere meg hver gang. Jeg har heller ikke hatt bompengebrikke før inntil nylig.

- Nå ble jeg nysgjerrig, hvorfor det?

- Det handler først og fremst om personvernbiten, jeg mener vi skulle hatt anonyme brikker.

<strong>HATER BOMPENGER:</strong> Bård Hoksrud sier han hater bompenger, men Frp-politikeren har vært med på en kraftig økning etter at partiet gikk inn i regjering. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HATER BOMPENGER: Bård Hoksrud sier han hater bompenger, men Frp-politikeren har vært med på en kraftig økning etter at partiet gikk inn i regjering. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Bompengene i været

Det norske folk betaler stadig mer bompenger - med Frp i regjering. Siden Frp inntok regjeringslokalene i 2013 har antall bomstasjoner økt fra 170 til 245 i 2018. Bare i Oslo kom det 52 nye bomstasjoner 1. juni.

Inntektene fra bompenger har gått samme vei, og har økt fra 8 milliarder i 2013 til 11 milliarder i 2018. I år er prognosen at bilistene skal betale 13 milliarder i bompenger. En økning på over 60 prosent siden Frp ble et regjeringsparti.

- Så du dette sinnet og opprøret komme?

- Ja, absolutt. Jeg har reist land og strand rundt og advart mot dette siden 2005 da jeg begynte i transportkomiteen. For aleneforsørgere som har en helt vanlig jobb kan bompenger være en kjempebelastning og forskjellen på om man kan dra på ferie eller ikke.

- Ser man perioden fra 2013 til neste valg i 2021 kan det bli nærmere en dobling i bompengebelastningen etter åtte Frp-år, samtidig som dere bygger vei så det lukter asfalt over halve Norge. Ser du at Frp har et kommunikasjonsproblem her?

- Det er sånn at vi er det eneste partiet på Stortinget som er imot bompenger og ønsker å bygge ut en infrastruktur. Da må vi kjempe hver dag med nebb og klør for å redusere bombelastningen.

- Men bompengene skyter jo i været og folk har fått nok?

- De øker fordi vi ønsker å bygge mer vei, men så sitter vi også i regjering for å redusere bompengene, svarer Hoksrud.

- Bør ut av regjering

Der burde ikke Frp sitte, slik utviklingen går. Hvis vi spør Frode Myrhol, leder i Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB).

- Det stemmer at Frp har kjempet mot bompenger, men etter at de kom i regjering har ikke den saken vært så viktig for dem lenger, sier Myrhol, og stikker fingeren i øyet på Frp-sjelen.

- Hadde vi vært i Frp's situasjon, ville vi gått ut av regjering. Men det har ikke Frp vært villige til å gjøre, sier Myrhol, som fortsetter å fly høyt på meningsmålingene inn i sommeren.

I Bergen er partiet største parti og de kan havne på vippen både i Oslo og Stavanger. De største byene i Norge kan dermed bli avgjort av et parti som ble stiftet i hui og hast før forrige kommunevalg i 2015.

- Vi vil sette mer makt bak kravet, dette er den viktigste saken vår. Vi vil ikke inngå kompromisser i denne bompengesaken, slår Myrhol fast.

VERSJON TO: Frode Myrhol innrømmer at Frp er originalen, men kanskje versjon to er bedre? Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VERSJON TO: Frode Myrhol innrømmer at Frp er originalen, men kanskje versjon to er bedre? Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Originalen

Bård Hoksrud er forsiktig når han får samme spørsmål som i Dagbladets spørreundersøkelse.

- Vi politikere tjener veldig godt, men jeg har stor respekt for bekymringen folk har for utgiftene til bompenger.

- Bompengepartiet stikker av med Frp-velgerne her?

- Jeg skjønner at det er mange som er frustrerte, men jeg mener at folk bør stemme på originalen i Frp, sier Hoksrud, og får svar på tiltale fra Myrhol.

- Frp har hatt litt for ytterliggående politikk i andre saker, så vi fanger opp nye velgere. Så må de gjerne være originalen, men det er ofte sånn at versjon to er bedre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer