Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stort flertall mot oljeboring i nord

54 prosent av lokalbefolkningen er imot.

IMOT BORING: Gaute Wahl, leder i folkeaksjonen oljefritt Lofoten og Vestrålen får i dag gode nyheter. Ny undersøkelse viser at 54 prosent i Lofoten er imot oljeboring i nord. Foto: Hans Arne Vedlog.
IMOT BORING: Gaute Wahl, leder i folkeaksjonen oljefritt Lofoten og Vestrålen får i dag gode nyheter. Ny undersøkelse viser at 54 prosent i Lofoten er imot oljeboring i nord. Foto: Hans Arne Vedlog. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||I dag har LoVe Petro, organisasjonen for oljeboring i nord, stort folkemøte i Svolvær. Men når StatoilHydro-sjef, Helge Lund, kommer til Lofoten, blir han og Frp-leder Siv Jensen møtt med et klart nei til oljeboring i Lofoten.

En fersk undersøkelse Opinion har gjort for Lofotposten viser at hele 54 prosent er imot å åpne Lofoten og Vesterålen for oljeboring.

- Dette er en kjempegod nyhet for oss. Jeg tar det som et tegn på at vi har nådd fram med våre argumenter, sier leder i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten og Vesterålen, Gaute Wahl.

Få er for
I undersøkelsen er 301 kvinner og 299 menn i aldersgruppen 15 - 99 år i Vågan, Vestvågøy, Flakstad og Moskenes spurt og blitt bedt om å svare på følgende spørsmål:
«Er du for eller i mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen eller har du ikke gjort deg opp noen mening om dette?»

54 prosent svarer altså nei på dette spørsmålet, mens bare 22 prosent svarer ja.

- Jeg tror stadig flere ser at vi er nødt til å gjøre et valg mellom fossil oljeindustri og den fornybare fiskerinæringen. Og folk vet hvor framtida ligger. Det er ikke i oljeindustri. Denne undersøkelsen viser at oljelobbyen både nasjonalt og lokalt må slutte å lyve om at det bare er søringer som er mot olje, sier Natur og Ungdoms leder Ingeborg Gjærum til Dagbladet.

Undersøkelsen er også gode nyheter for SV-leder Kristin Halvorsen som nylig gikk ut og manet til kamp mot regjeringskollega og statsminister Jens Stoltenbergs boreiver i nord.

Tøffe tak mot Jens
Olejboring i Lofoten og Vesterålen er ventet å bli en stor sak i valgkampen, og allerede har fiskerne varslet at de vil ligge i veien for Oljedirektoratet som i sommer skal drive seismikkskyting i noen av fiskernes beste fangstområder.

For SVs del går grensa for hva partiet kan tåle å tape i regjeringsforhandlinger med Jens Stoltenberg. Kristin Halvorsen er forberedt på et politisk basketak.

- På disse områdene er vi steile begge to. Dette kommer til å bli tøffe tak. Jeg tror det blir mer krevende enn sist fordi jeg merker at presset fra oljeindustrien er sterkere nå, sa Halvorsen til Dagbladet under et besøk i Lofoten for et par uker siden.

Mange vet ikke
Undersøkelsen avdekker også at mange i Loften ikke har bestemt seg, skriver Lofotposten. 24 prosent svarer at de ikke har gjort seg opp noen mening. Flest usikre er det i aldersgruppen 20 - 39 år.

Lofotpostens meningsmåling viser også at motstanden til oljeboring i nord er sterkest blant kvinner. 62 prosent sier nei til oljevirksomhet. Bare 12 prosent sier ja. Blant menn er fordeler motstanden seg slik: 45 prosent er imot, 33 prosent er for oljeboring.

Helge Lund i nord
StatoilHydro-sjef, Helge Lund, gjester i dag Svolvær i Lofoten kulturhus i dag. Der vil han møte Gaute Wahl i folkeaksjonen  og Ørjan Robertsen,s omer administrerende direktør i LoVe Petro og arrangør for folkemøtet. I tillegg kommer en rekke politikere, blant annet Frp-leder Siv Jensen, Høyres Ivar Kristiansen, Venstres Ola Elvestuen, Tore Nordtun (Ap) og SVs Inga Marte Thorkildsen.

TØFFE TAK: SV-lederen Kristin Halvorsen fikk napp da hun besøkte Lofoten for et par uker siden. Hun er forberedt på tøffe tak mot Jens Stoltenbergs oljeiver og håper saken blir en stor sak i valgkampen. Foto: Hans Arne Vedlog
TØFFE TAK: SV-lederen Kristin Halvorsen fikk napp da hun besøkte Lofoten for et par uker siden. Hun er forberedt på tøffe tak mot Jens Stoltenbergs oljeiver og håper saken blir en stor sak i valgkampen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling