Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stort frafall i førstegangstjenesten i Forsvaret

- Vi er absolutt ikke fornøyd med at frafallet er så stort.

FRAFALL: Rundt 11 000 soldater blir hvert år kalt inn til førstegangstjeneste i Forsvaret, men mer enn 3 500 soldater sendes hjem i løpet av tjenestetiden. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
FRAFALL: Rundt 11 000 soldater blir hvert år kalt inn til førstegangstjeneste i Forsvaret, men mer enn 3 500 soldater sendes hjem i løpet av tjenestetiden. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 11 000 soldater blir hvert år kalt inn til førstegangstjeneste i Forsvaret, men mer enn 3 500 soldater sendes hjem i løpet av tjenestetiden.

Selv om de som ikke egner seg, skal lukes bort under sesjon, slipper mange ut i tjeneste likevel. En stor andel soldater blir altså sendt hjem først etter de har gått i gang med førstegangstjenesten, skriver Bergens Tidende. Og i Forsvaret vedgår man at man har vært for dårlig til å sile ut de dårligste kandidatene.

- Vi er absolutt ikke fornøyd med at frafallet er så stort. Noe av problemet har vært at det går for lang tid fra ungdommene var på sesjon, til de møter til tjeneste. På denne tiden er det mye som kan forandre seg, sier pressetalsmann Eystein Kvarving i Forsvaret.

Forsvaret har innført en ny sesjonsordning som er ment å skulle redusere frafallet. Sesjonen blir nå gjennomført kortere tid før oppmøte til førstegangstjenesten, og det legges større vekt på å motivere den enkelte til en karriere i Forsvaret.

Stortingets ombudsmann for Forsvaret, Kjell Arne Bratli, mener man kanskje bør redusere helsekravene til soldatene.

- Det er ikke sikkert alle trenger å være av et slikt kaliber at de kan gjøre krigstjeneste. Jeg tror man kan lette litt på helsekravene og differensiere i større grad. Selv om du har gressallergi, kan du fremdeles gjøre en god jobb på et fartøy i Barentshavet, sier Bratli.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media