Stort gassfunn på 1376 meters dyp

I havet vest for Brønnøysund.

Foto: AP
Foto: APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I en pressemelding opplyser A/S Norske Shell at de har gjort et gassfunn på 1376 meters havdyp i Gro-prospektet i Norskehavet, 360 kilometer vest for Brønnøysund.

Dette skal være første funn på så dypt vann på norsk sokkel.

Usikker på størrelse
- På dette tidspunktet har vi bare en brønn og ett datapunkt å forholde oss til, og vi trenger mer informasjon før vi er i stand til å forstå størrelsen på funnet fullt ut. Neste steg  er derfor å evaluere de brønndata vi har, og utarbeide en plan for videre kartlegging av reservoaret, eksempelvis mer 3D seismikk og nye brønner, sier kommunikasjonssjef Terje M.Jonassen i Norske Shell.

Oljedirektoratet har foreløpig anslått det til å være mellom 10 og 100 milliarder standard kubikkmeter utvinnbar gass, skriver A/S Shell.

- Dette er lovende. Vi trenger en ny brønn, en såkalt avgrensningsbrønn, for å kunne fastslå størrelsen på funnet mer nøyaktig. Men dette setter Norskehavet på kartet igjen, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn Rasen i Oljedirektoratet til Dagbladet.

Det var boreriggen «Leiv Eiriksson» som som gjorde funnet.

Størst siden Ormen Lange?
Funnet, som er på mellom 10 og 100 milliarder standard kubikkmeter utvinnbar gass, kan vise seg å være det største siden Ormen Lange, som ble funnet i 1997. Ormen Lange er på omlag 400 milliarder kubikkmeter, mens det største gassfeltet på norsk sokkel er Troll, på 1300 milliarder kubikkmeter.

- Dette dypvannsfunnet er et resultat av mer enn ti år med fokusert leteaktivitet i Norskehavet, og helt i tråd med Shells strategi om å utforske ukjente områder. Å bore i et prospekt som Gro viser at Shell har vilje til å ta risiko og evne og teknologi til å levere. Dette har vært en stor laginnsats, som bekrefter Shells ledende posisjon som operatør på dypt vann, sier Jonassen.