Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stort hjerte og hurtige fingrer

Navn: Oscar Peterson Alder: 74 år Yrke: Pianist

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fjorten år gammel vant han en talentkonkurranse som en eldre søster hadde meldt ham på til. Og dermed var det gjort. Han ble fast innslag i et ukentlig radioshow i Montreal, og seinere også i et landsdekkende program med tittelen The Happy Gang. Da han forsiktig spurte faren om lov til å kutte ut skolen og ofre seg helt for musikken, fikk han til svar at det i så fall ikke var nok å være den nest beste, han måtte bli best. En lang og innholdsrik musikk-karriere har vist at det var et riktig valg. Oscar Peterson er i dag den ukronte kongen på jazzpianotronen. Mannen har, i likhet med sitt forbilde Art Tatum, en fenomenal teknikk. Ikke minst har han evnen til å få musikken til å swinge uansett tempo. Høyt tempo på pianokrakken har alltid vært et av Oscar Petersons kjennetegn. Et slagtilfelle for sju år siden måtte nødvendigvis redusere tempoet noe - men han kom tilbake, og er i dag fullt på høyden igjen som musiker. Som skolegutt fikk han lov til å øve på flygelet i det store frikvarteret, og fant til sin store glede at det førte til betraktelig interesse hos det annet kjønn. Oscar ble skolens midtpunkt. Sytten år gammel ble han eneste fargede musiker i et av Montreals mest populære danseorkestre, og møtte selvsagt sin del av datidas rasistiske holdninger. Men han møtte også unge Lillie, som han nitten år gammel giftet seg med. Oscars Jamaica-fødte far var selvlært pianist, og plasserte sønnen på pianokrakken lenge før guttungen rakk ned til pedalene. Hans fire søsken hadde også arvet farens musikkglede, me

n ingen av dem viste samme talent som Oscar. Da faren ikke lenger hadde noe å lære gutten, overlot han jobben til ungarskfødte Paul de Marky, selv en dyktig klassisk pianist. som underviste gutten i «teknikk og hurtige fingre».Hans store forbilde Art Tatum holdt på å ta knekken på Oscar Petersons musikerkarriere før den i det hele tatt var i gang. Da faren spilte en Tatum-plate for den unge tenåringen, ble gutten så overveldet at han ikke rørte pianoet på over en måned. Men han satte seg til slutt ned igjen, og ga seg ikke før han fikk avlurt pianogeniet noen tekniske hemmeligheter.Og i morgen kan hans musikalitet og tekniske ferdigheter beundres i Oslo Konserthus av dem som har vært så heldige å få tak i billetter. For morgendagens konsert er en begivenhet, som den ene av bare to konserter Oscar Peterson gir i Europa denne sommeren. På konserten vil han også hedre sin avdøde venninne Randi Hultins minne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media