Stort jordskjelv i Iran

Målte 7,8 på Richters skala. Flere hundre fryktes drept.

RISTET: I Karachi i Pakistan har folk forlatt kontorene etter jordskjelvet, som har blitt merket i store deler av sør-asia. Foto: REUTERS/Akhtar Soomro
RISTET: I Karachi i Pakistan har folk forlatt kontorene etter jordskjelvet, som har blitt merket i store deler av sør-asia. Foto: REUTERS/Akhtar Soomro Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Et jordskjelv har rammet grenseområdene mellom Iran og Pakistan, melder blant andre Sky News.

Stor skade?
Skjelvet rammet den iranske byen Saravan, øst i landet. Det skjedde klokka 15. 14 lokal tid, og styrken var 7. 5 på Richters skala. Skjelvets senter var 18 km. under bakken ifølge Irans seismologiske senter, melder Tehran Times.

Målinger gjort av amerikanske forskere sier at senteret for skjelvet var 100 km. under overflaten. Skjelvets nærhet til overflaten avgjør hvor stor skade det gjør. At skjelvets senter skal ha vært bare 18 km. under jordoverflata er en indikasjon på at skadene kan være store.

- Folk er redde, sier en av innbyggerne i byen Saravan til Radio Farda i Iran, en time etter at skjelvet rammet.

- Folk har gått ut av husene sine fordi rystelsene var veldig sterke. Folk er fortsatt ute i gatene, sier vedkommende til Radio Farda.

Statlig iransk TV melder at 40 personer skal være døde etter jordskjelvet, men sier ikke noe om hvor dødsfallene har forekommet.

Ifølge en iransk tjenesemann som har uttalt seg, kan flere hundre være drept i jordskjelvet.

Rystet i hele området
Jordskjelvet skal ifølge amerikanske målinger ha vært 7,8 på Richters skala, som betyr at jordskjelvet har potensiale til å gjøre store skader. Et jordskjelv på den styrken fører vannligvis til omfattende dødstall om folketette områder rammes.

Jordkjelvet skapte rystelser langt unna, som i New Dehli, og i Dubai og Bahrain ved Persiabukta.

- Det var det største jordskjelvet i Iran på 40 år. Vi venter hundrevis av drepte, sa den iranske regjeringsralsmannen siom ikke ville navngis til The Dawn i Pakistan.

Skjelvet ble også følt i store deler av Pakistan, i Karachi og i Quetta, hovedstaden i Balochistan, i Karachi, Hyderabad, og i Islamabad.

Minst 37 mennesker mistet livet og rundt 850 kom til skade da et skjelv rammet de sørvestlige delene av landet så sent som for en uke siden. Dette skjelvet hadde en styrke på 6,3.

Jordskjelvets episenter skal ha vært åtte mil øst for byen Khãsh, øst i Iran, klokken 11.44 norsk tid, ifølge U. S. Geological survey.

Byen skal ha omkring 60000 innbyggere. Så langt er det ikke rapportert om dødsfall i byen.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer