PÅ VEI: Bildet viser jordskjelvet som slo til lørdag morgen norsk tid, utenfor kysten av Port Alexander i Alaska.
PÅ VEI: Bildet viser jordskjelvet som slo til lørdag morgen norsk tid, utenfor kysten av Port Alexander i Alaska.Vis mer

Stort jordskjelv utenfor Alaska - tsunamivarsel sendt ut

Stort jordskjelv målt til 7,5 utenfor kysten av Port Alexander.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et jordskjelv målt til 7,5 på Richters skala, har slått til i Stillehavet, rundt 100 kilometer sørvest for kysten av Port Alexander i Alaska.

Det melder nyhetsbyrået Reuters lørdag morgen.

Det er sendt ut tsunamivarsel for Alaska og British Columbia.

- Vi venter nå at en tsunami skal slå inn over land, sier U.S. Geological Survey, ifølge nyhetsbyrået AP.
   Først målt til 7,7 Den nærmeste byen fra episenteret er Craig i Alaska, ifølge Breaking News. Byen har 1400 innbyggere.

Det ble først meldt at jordskjelvet målte 7,7 på Richters skala, men tallet ble senere justert til 7,5.

Tsunamivarselen er i 11.15-tida lørdag, norsk tid, sendt ut til områdene fra sydøst for Cordova i Alaska, til nordspissen av Vancouver Island, ifølge Alaska Tsunami Warning Senter.

Ber om evakuering Det skal foreløpig ikke ha blitt meldt om skader som følge av jordskjelvet, som fant sted i Stillehavet, men myndighetene i Sitka i syd-Alaska ber ifølge Reuters om at innbyggerne i lavtliggende områder i evakueres.

Ifølge AP er også kysten av Washington varslet, men grunnet store strømninger i havet utenfor kystbyen er det ikke forventet oversvømmelser her. Hawaii forventes heller ikke å rammes.

Breaking News melder i 11.40-tida at vannet i Port Alexander har steget med 15 cm etter at jordskjelvet brøt ut.

- Spørsmål om tid I mars 1964 ble Alaska rammet av det som er kjent som et av de største jordskjelvene i verden. Kjent som Good Friday Earthquake eller Great Alaska Earthquake, hadde jordskjelvet en styrke på 9,2. Bølgen som oppstod som følge av jordskjelvet tok livet av 131 mennesker.

Episenteret var den gang i Prince William-sundet.

Ifølge Wikipedia ligger det, like utenfor USAs nordvestre kyst, en subduksjonssone der Stillehavsplaten tvinges inn under den Nordamerikanske platen og synker ned mot mantelen.

Ifølge nettsida har det lenge blitt spekulert i at det bare var et spørsmål om tid før dette området rammes av et jordskjelv av samme styrke eller enda kraftigere enn jordskjelvet i Det indiske hav i 2004.
  Spår 30 meter høy tsunami «Et slikt skjelv kan i verste fall danne en opp til 30 meter høy tsunami som kan skape store ødeleggelser langs hele kysten fra nord i California opp til Vancouver  i sør i Canada».

Dette området er like sør for episentret for dagens jordskjelv.