Stort metallskap sporløst forsvunnet. Inneholder radioaktive stoffer

Flyttet skapet, men aner ikke hvor.

SKULLE VÆRT MERKET: Skapet skulle ha blitt merket, men umerket har det forsvunnet. Foto: Steinar Myhr / NN / Samfoto / NTB Scanpix
SKULLE VÆRT MERKET: Skapet skulle ha blitt merket, men umerket har det forsvunnet. Foto: Steinar Myhr / NN / Samfoto / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter å ha blitt brukt til undervisning ved Universitetet i Tromsø (UiT) i november i fjor, skulle skapet med radioaktivt materiale merkes med faresymboler og fraktes tilbake til sikker lagring. Det ble aldri gjort, og nå er skapet borte.

Det skriver Nordlys onsdag.

De viser til en intern skademelding fra universitetet. Både Arbeidstilsynet og Statens strålevern er varslet om saken.

- Informerte alle Forsvinningen skal ha ført til det avisa omtaler som en storstilt leteaksjon ved UiT.

- Vi informerte alle ansatte på universitetet som kunne ha håndtert skapet, men har ikke funnet det, sier konstituert leder av Fysikk og teknologi-instituttet, Odd Erik Garcia, til Dagbladet.

Han sier det er snakk om et ganske stort metallskap som aldri ble merket og dermed forsvant fra universitetsområdet.

- Det er flere ting vi ser for oss kan ha skjedd: At skapet fremdeles står et sted på campus, at hele skapet har blitt kastet med kildene inni, eller at kildene kan ha blitt tatt ut og kastet.

Derfor skal instituttet nå møte selskapene som kan ha håndtert avfallet i Tromsø.

- I så fall vil vi vite hvordan det har blitt håndtert, sier han. 

- Nært kroppen i lang tid Garcia mener det skal mye til før det radioaktive materialet kan utgjøre noen skade.

- Det er svært liten fare forbudent ved å håndtere disse kildene. De er jo laget for å håndteres i undervisning, men de inneholder radioaktivt stoff. Det alvorlige i dette, er rutinesvikten.

Han sier at faren for stråling tilsvarer den man utsettes for når man er inne i et fly. 

- Det er veldig svake kilder, så våre strålevernkoordinatorer ser det som ikke eller svært lite skadelig. Kildene utgjør ingen eller liten fare liv og helse. Du skal ha de nært kroppen i veldig lang tid før de utgjør noen fare, sier han.

I skapet skal det ha vært åtte sett med radioaktivt materiale, som hver har tre sylindere med radioaktivt materiale, nærmere bestemt Cs-137, Am-241 og Sr-90, skriver Nordlys.

Det finnes flere forskrifter om viktigheten av forsvarlig håndtering av materialet. Alle virksomheter som skal håndtere slikt materiale, må godkjennes av Statens strålevern.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram