Stort metallskap sporløst forsvunnet. Inneholder radioaktive stoffer

Flyttet skapet, men aner ikke hvor.

SKULLE VÆRT MERKET: Skapet skulle ha blitt merket, men umerket har det forsvunnet. Foto: Steinar Myhr / NN / Samfoto / NTB Scanpix
SKULLE VÆRT MERKET: Skapet skulle ha blitt merket, men umerket har det forsvunnet. Foto: Steinar Myhr / NN / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

(Dagbladet): Etter å ha blitt brukt til undervisning ved Universitetet i Tromsø (UiT) i november i fjor, skulle skapet med radioaktivt materiale merkes med faresymboler og fraktes tilbake til sikker lagring. Det ble aldri gjort, og nå er skapet borte.

Det skriver Nordlys onsdag.

De viser til en intern skademelding fra universitetet. Både Arbeidstilsynet og Statens strålevern er varslet om saken.

- Informerte alle Forsvinningen skal ha ført til det avisa omtaler som en storstilt leteaksjon ved UiT.

- Vi informerte alle ansatte på universitetet som kunne ha håndtert skapet, men har ikke funnet det, sier konstituert leder av Fysikk og teknologi-instituttet, Odd Erik Garcia, til Dagbladet.

Han sier det er snakk om et ganske stort metallskap som aldri ble merket og dermed forsvant fra universitetsområdet.

- Det er flere ting vi ser for oss kan ha skjedd: At skapet fremdeles står et sted på campus, at hele skapet har blitt kastet med kildene inni, eller at kildene kan ha blitt tatt ut og kastet.

Derfor skal instituttet nå møte selskapene som kan ha håndtert avfallet i Tromsø.

Radioaktivitet:

*Radioaktivitet, den egenskap ved enkelte stoffer at de sender ut stråling fra atomkjernen. De atomer som  strålingen kommer fra kalles radionuklider, og strålingen som sendes ut kalles nukleær stråling og er ioniserende d.v.s. danner ioner i det mediet strålingen trenger igjennom. Egenskapen er til stede hos en del nuklider som forekommer i naturen. De betegnes som naturlig radioaktive, mens radionuklider som dannes ved kjernereaksjoner blir betegnet indusert eller kunstig radioaktivitet.

*Naturlig radioaktivitet ble oppdaget 1896 av H. Becquerel, året etter oppdagelsen av røntgenstråler. Han la merke til at en fotografisk plate innpakket i svart papir og lagt i en mørk skuff, ble svertet når det lå et uransalt i skuffen, og han kom til det resultat at alle uranforbindelser, særlig den naturlig forekommende uraninitt, helt varig og uten enhver ytre påvirkning sender ut stråler av lignende art som røntgenstråler.

Kilde: Store norske leksikon.

- I så fall vil vi vite hvordan det har blitt håndtert, sier han. 

- Nært kroppen i lang tid Garcia mener det skal mye til før det radioaktive materialet kan utgjøre noen skade.

- Det er svært liten fare forbudent ved å håndtere disse kildene. De er jo laget for å håndteres i undervisning, men de inneholder radioaktivt stoff. Det alvorlige i dette, er rutinesvikten.

Han sier at faren for stråling tilsvarer den man utsettes for når man er inne i et fly. 

- Det er veldig svake kilder, så våre strålevernkoordinatorer ser det som ikke eller svært lite skadelig. Kildene utgjør ingen eller liten fare liv og helse. Du skal ha de nært kroppen i veldig lang tid før de utgjør noen fare, sier han.

I skapet skal det ha vært åtte sett med radioaktivt materiale, som hver har tre sylindere med radioaktivt materiale, nærmere bestemt Cs-137, Am-241 og Sr-90, skriver Nordlys.

Det finnes flere forskrifter om viktigheten av forsvarlig håndtering av materialet. Alle virksomheter som skal håndtere slikt materiale, må godkjennes av Statens strålevern.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer