Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stort narkonettverk i Oslo avslørt etter at tysk mann (59) ble tatt på grensa med 12 kilo kokain skjult i spesialombygd bil

- Vi har avdekket et miljø av personer med albansk bakgrunn som vi mener har drevet stort med narkotika i Oslo.

KOKAIN: I den ombygde midtkanalen fant politiet flere pakker som dette, som viste seg å inneholde kokain. Kanalen er kledd i bly. Foto: Politiet
KOKAIN: I den ombygde midtkanalen fant politiet flere pakker som dette, som viste seg å inneholde kokain. Kanalen er kledd i bly. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 14. april i fjor ble en 59 år gammel tysk mann stoppet i en tollkontroll på Svinesund. Da tollerne begynte å undersøke bilen, oppdaget de at den var bygget om, og at det skjulte seg det som seinere viste seg å være 12 kilo kokain i bilen.

Det ble starten på Oslo-politiets opprulling av det de nå mener er et albansk miljø som har omsatt store mengder narkotika i Oslo.

- Stoffet lå skjult i midtkanalen på bilen, og var tilgjengelig fra bilens kupé via en mekanisme som var skjult i bilens vanlige innredning, sier Jens Johannes Andenæs, politiadvokat på seksjon for organisert kriminalitet i Oslo-politiet, til Dagbladet.

Mafiasiktelsen I tillegg til tyskeren sitter tre albanske menn (26, 31 og 33 år gamle) i varetekt, siktet for befatning med kokainbeslaget.

BYGD OM: Bilen var bygd om, og kunne åpnes ved hjelp av en magnetstyrt bryter. Foto: Politiet
BYGD OM: Bilen var bygd om, og kunne åpnes ved hjelp av en magnetstyrt bryter. Foto: Politiet Vis mer

- De ble pågrepet etter relativt kort tid. Blant de siktede er det til dels bakmenn, og til dels noen vi mener er del av det norske mottakerapparatet, sier Andenæs.

Fire menn er siktet for å ha forsøkt å innføre 12 kilo kokain til Norge. De fire mennene er siktet for å ha vært del av en organisert kriminell gruppe, den såkalte mafiaparagrafen.

Avdekket ny sak De fire er ikke de eneste som er blitt siktet som følge av det første beslaget etter at etterforskerne ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo-politiet begynte sin etterforskning.

- Politiets arbeid avdekket en ny og vel så alvorlig narkotikasak. Opplysninger knyttet til en av de som ble pågrepet ledet politiet fram til en leilighet øst i Oslo hvor det ble funnet ni kilo heroin og i underkant av et kilo kokain, sier Andenæs.

SKJULT: Den ombygde midtkanalen var skjult. Foto: Politiet
SKJULT: Den ombygde midtkanalen var skjult. Foto: Politiet Vis mer

Dette er skilt ut som en egen sak, og i tillegg til leilighetseieren er fem personer siktet. Med unntak av den tyske sjåføren har alle de involverte i de to sakene albansk bakgrunn.

- Vi har avdekket et miljø av personer med albansk bakgrunn som vi mener har drevet stort med narkotika i Oslo, sier Andenæs.

En person er allerede domfelt for kokaindelen av det siste beslaget. Tre av de siktede er albanske statsborgere, to er serbiske statsborgere, to er norske statsborgere og én er gresk statsborger.

Risikerer lange straffer Politiadvokat Andenæs sendte nylig sin påtaleinnstilling for de siktede i de to sakene til riksadvokaten. De fire mennene som er siktet for kokainbeslaget på 12 kilo ble varetektsfengslet på nytt i går. Ifølge kjennelsene mot mennene er straffenivået for befatning med et kokainbeslag på denne størrelsen på åtte til ni års fengsel.

I BAGASJEN: Tyskeren hadde med seg et fiskesett. Foto: Politiet
I BAGASJEN: Tyskeren hadde med seg et fiskesett. Foto: Politiet Vis mer

Beslag på 12 kilo kokain og ni kilo heroin er ikke hverdagskost for politiet, og albanerne som sitter i varetekt er siktet etter den alvorligste narkotikabestemmelsen i straffeloven.

- Vi er veldig fornøyd med beslagene vi har gjort i saken. Og tollvesenet har utvilsomt gjort en bra jobb, det var deres arbeid som førte til at saken kom opp, sier Andenæs.

Flere erkjenner skyld Flere av de siktede erkjenner straffskyld.

- Min klient erkjenner delvis straffskyld, sier advokat Heidi Ysen, som forsvarer den 59 år gamle tyske sjåføren.

BESLAG: Kokainet som ble funnet i leiligheten var pakket i fruktposer. Foto: Politiet
BESLAG: Kokainet som ble funnet i leiligheten var pakket i fruktposer. Foto: Politiet Vis mer

Hun sier 59-åringen har forklart at han fikk bilen levert ferdig preppa.

- Han har lagt alle kort på bordet fra dag en, sier advokat Tor Magnus Fagermo, som representerer en 26-åring som hadde en rolle som innenlandsk kurér.

- Han erkjenner befatning med det som ble beslaglagt, sier advokat Anja K. Hellander, som forsvarer mannen som eide leiligheten hvor heroinet ble funnet.

OMBYGD: Det var ikke mulig å se fra utsiden at bilen var ombygd. Foto: Politiet
OMBYGD: Det var ikke mulig å se fra utsiden at bilen var ombygd. Foto: Politiet Vis mer

- Han erkjenner delvis skyld, sier advokat Kumrije Rusiti, som representerer en av de siktede.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart