Motoffensiv i Kherson:

- Stort nederlag for Moskva

Ukrainske styrker har begynt en motoffensiv for å gjenerobre regionen Kherson, sør i Ukraina. Det kan få store konsekvenser for Russland, ifølge ekspert.

EKSPLOSJON: I midten av juli angrep ukrainske myndigheter et russisk våpenlager i Novaja Kakhovka i Kherson-regionen. De skal også ha ødelagt den viktige Antonivskyj-brua over elva Dnipro, som gjør russernes forsyningslinjer krevende å opprettholde. Foto: EyePress News/Shutterstock/NTB
EKSPLOSJON: I midten av juli angrep ukrainske myndigheter et russisk våpenlager i Novaja Kakhovka i Kherson-regionen. De skal også ha ødelagt den viktige Antonivskyj-brua over elva Dnipro, som gjør russernes forsyningslinjer krevende å opprettholde. Foto: EyePress News/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ukrainerne har i flere uker hatt en stor offensiv i gang for å gjenerobre regionen Kherson, sør i Ukraina - som ble tatt av russiske styrker tidlig i krigen.

Nå har de ukrainske styrkene begynt å gjenerobre regionen, opplyser Natalia Humeniuk, talsperson for Ukrainas militære styrker i sør. Det skriver den britiske avisa The Guardian.

Ifølge avisa siterer den ukrainske statskanalen Humeniuk, som sier at de mandag har startet med offensive aksjoner i flere områder, inkludert i Kherson-regionen.

- Svekket fienden

Humeniuk oppgir ingen flere detaljer om den nye offensiven, men sier at Ukrainas nylige angrep på Russlands sørlige logistikkruter «utvilsomt har svekket fienden».

Ifølge Humeniuk har mer enn 10 russiske ammunisjonsdumper blitt truffet de siste ukene.

Ukrainske medier rapporterte søndag at Ukrainas forsvarsstyrker i går kveld hadde startet en motoffensiv på vestre bredd av elva Dnipro i Kherson fylke. Soldatene som er utplassert i frontlinja har angivelig rapportert at de har klart å bryte gjennom den første linjen av det russiske forsvaret i regionen.

The Guardian understreker at de ikke har vært i stand til å bekrefte disse opplysningene.

Russland nekter imidlertid for at det foregår en ukrainsk offensiv i Kherson.

- Dette stemmer ikke. Det er fredelig i byen. Ukrainas offensiv er en slags illusjon, en film. Ingen angriper noe sted, ingen trekker seg tilbake. Det er bare fantasi, sier nestleder for den militær-sivile administrasjonen i Kherson-regionen, Kirill Stremousov, til det russiske nyhetsbyrået Tass.

- Dramatisk vending

Den pensjonerte generalløytnanten Arne Bård Dalhaug er på ingen måte overrasket over at Ukraina nå har iverksatt en offensiv i sør.

- Russland har lenge vært veldig sårbare i området rundt Kherson, og Ukraina har den siste tida vært åpne om planene om å iverksette en offensiv, sier han til Dagbladet.

Dalhaug understreker at vi foreløpig vet lite om den aktuelle offensiven, men legger likevel ikke skjul på at det er et viktig framskritt for Ukraina.

- Russland bør helt klart være bekymret. Dette gjør det ekstra vanskelig for de russiske styrkene i området.

Årsaken til at Russland allerede står i en sårbar situasjon i Kherson-området, er fordi bruene over den sentrale elva Dnipro er ødelagte. Det gjør det vanskeligere for Russland å flytte soldater, forsyvninger og ammunisjon over elva. I tillegg har Russland nylig flyttet store styrker fra Kherson til Donbas, og har med det færre soldater i de sørlige delene av Ukraina.

- Hvis Ukraina nå lykkes i å støte vekk russerne fra områdene vest for Dnipro, vil det være et stort nederlag for Putin. En dramatisk vending i krigen sett fra Moskva.

Oberstløytnant ved Forsvarets Høgskole, Geir Hågen Karlsen, stiller seg imidlertid tvilende til at Ukraina nå har iverksatt et større bakkeangrep.

- Hvis de skulle gå til angrep på Kherson by vil de få flere problemer. Ukraina har vist at de er flinke til å forsvare seg, men de har foreløpig ikke gjennomført noen større angrep. En stor offensiv vil påføre Ukraina store tap, akkurat slik vi har sett når Russland har gått til angrep mot store byer. I tillegg vil byen bli fullstendig ødelagt. Et storangrep vil potensielt kunne utløse et betydelig nederlag for Ukraina i steden, sier han til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Jeg stiller meg derfor tvilende til at det er et stort bakkeangrep på trappene i Kherson nå. Det er fullt mulig at Ukraina blåser opp et mindre angrep, men det er heller ikke usannsynlig at dette er villedning for å få Russland til å flytte styrker fra andre områder i Ukraina, og dermed svekke russernes framskritt i andre viktige byer.

EKSPLJOSJONER: Det er meldt om eksplosjoner i den russisk-okkuperte byen Kherson i Ukraina, 27. april 2022. Video: Twitter. Vis mer

Ødelagt bruer

Det ukrainske nyhetsbyrået Unian melder mandag ettermiddag at innbyggere i Kherson-området blir bedt om å finne trygge steder og forberede vann, mat og førstehjelpsutstyr.

Klokka 15.21 melder nyhetsbyrået at det er meldinger om oppskyting av missiler fra den okkuperte Kherson-regionen mot Nikolaev-regionen.

Den britiske militære etterretningen, meldte tidligere i august at de to hovedbruene, som gir tilgang til lomma av russiskokkupert territorium på vestbredden av Dnipro i Kherson oblast, «nå trolig er ute av bruk når det gjelder betydelige militære forsyninger».

Det har vært en viktig strategi for de ukrainske troppene å ødelegge bruer over Dnipro. Det har lenge skapt store problemer for russiske forsyningslinjer og troppeforflytninger.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer