KLAR TALE: Demonstranter i St. Petersburg demonstrerte mot Putin under dagens russiske parlamentavalg. (AP Photo/Dmitry Lovetsky)
KLAR TALE: Demonstranter i St. Petersburg demonstrerte mot Putin under dagens russiske parlamentavalg. (AP Photo/Dmitry Lovetsky)Vis mer

Stort nederlag for Putin

Vladimir Putins parti, Enhetlig Russland, tapte nesten 20 prosent av velgerne i dagens parlamentsvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det betyr at partiet som har dominert russisk politikk det siste ti-året kan miste sitt grunnlovgivende flertall, som de har hatt med å kontrollere mer enn to tredelar av medlemmene av nasjonalforsamlingen.

Rystet partiledelse
To valgdagsmålinger viste en oppslutning på 45.5 prosent og 48.5 prosent i oppslutning for partiet som støtter regjeringen. Ved det siste valget i 2007 fikk Enhetlig Russland en oppslutning på 64.3 prosent.

En av partilederne, Boris Gryzlov så rystet ut da han møtte reportere i Moskva.

- Vi følger med og håper at vi får flertall i statsdumaen. Vi kan si at Forente Russland forblir det regjerende partiet, sa han.

Men under avstemningen var det fokus på flere uregelsemmigheter. Stemmeurner som var fylt opp av stemmesedler før valget startet, og hacker-angrep på uavhengige valgobservatørers hjemme sider, var bare noe av det. - En farse
Dette var bare noen av anklagene som hagler mot arrangørene av dagens russiske parlamentsvalg. Over ni tidssoner ble det  arrangert valg, et valg både uavhengige eksperter og folk flest mener er arrangert, og bestemt på forhånd.

- Deres valg er en farse ropte et 30-talls demonstranter ved Den røde plass i Kreml. I St. Petersburg ble 20 av 200 demonstranter arrestert, melder Reuters.

Men det var ikke engasjementet som preget dagens valg. I mange valgdistrikter var oppslutningen om valget merkbart lavere enn ved tidligere valg.

Lavt frammøte
Spenningen ved valget er først og fremst knyttet til frammøtet, og til hvor mye flertallet til Vladimir Putins parti, Forente Russland, vil krympe. Meningsmålinger har vist en klart nedadgående tendens, med en oppslutning på rundt 40 prosent på flere meningsmålinger.
Nå risikerer man at flertallet reduseres til et simpelt flertall, til tross for at regjeringspartiet har støtte fra alle nasjonale TV-kanaler, som enten er eid, eller er politisk kontrollert av Kreml. Og til tross for at statsminister Vladimir Putin er Russlands klart mest populære politiker.

Uavhengige valgobservatører har rapportert om systematisk valgfusk ved de siste valgene i Russland. Det begynte der sola sto opp, i Vladivostok, på den russiske stillehavskysten. Der ble velgere tilbudt mat hvis de stemte på Forente Russland. Kommunistpartiet repporterte også at partiets egne valgobservatører ikke slapp inn i valglokaler for å observere valget, fordi plassene deres allerede var tatt av andre. Ifølge partisjef Gennadij Zjuganov var det folk som var lojale mot regimet som hadde katt kommunistenes observatørplasser.

Også de uavhengige valgobservatørene i Golos - Stemme - har vært under angrep. Nettsida deres, som ifølge observatørene selv, viste valgfusk på mer en 5000 steder, ble hacket, slik at ingen fikk tilgang til informasjonen de prøvde å legge ut på nettet.

- Jeg tror ingen andre enn regjeringen og FSB (sikkerhetstjenesten) er i stand til å gjennomføre et slikt angrep, sa Golos direktør, Lilia Shibanova, til reportere.