Stort nok

Det er ikke størrelsen det kommer an på. Vestfold tilfredsstiller de fleste. Er det landets beste fylke?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Be noen tenke på Vestfold og du kan banne på at de ender opp med et eller annet mentalt sommerbilde. Solvarme svaberg med en rolig Oslofjord dovent skvulpende rundt føttene eller et sprakende sankthansbål som lyser opp bryggedansen. Vestfold er et gigantisk sommarland for alle. Også for oslofolka, alle de rare damene med navn som Dikke, Lillemor eller Bitte, som snakket høyt og skingrende til hverandre over reolene på butikken.

Jeg er oppvokst på Lillestranda i Åsgårdstrand. Det virker hvertfall sånn, brorparten av sommerminnene stammer derfra. Det var bare å labbe ned på formiddagen, alle var der. Nabodamer som halte oss opp av vannet når leppene nærmet seg blålilla. Jeg vet ikke om noen som hadde vannskrekk, vestfoldinger har svømmehud mellom tærne. Osloungene var store før de skjønte at nei, det er ikke sommer hele året her. Hver eneste gang de var på hytta skinte jo sola. Når bladene begynte å bli gule på trærne var de reist for lengst.

Det rare er at det egentlig er om vinterne Vestfold er finest. Det er mer avslappet, ikke så travelt med å nyte sola. Sommerminnene varmer aldri så mye som når du hopper på isflak på lillestranda en kald januardag. Moren min på ustøe ski nedover den bratte alléen fra Høegh gård. For seint oppdaget hun det steinharde hoppet midt i bakken. Det opplever de aldri, sommergjestene. De heter det i Vestfold. Gjester.

Fakta om Vestfold

* Nær halvparten av alle Vestfold-forhold ender med brudd. Fylket befinner seg dermed i skilsmissetoppen, nest etter Oslo. 637 ekteskap ble oppløst ved skilsmisse i fjor, mens 790 separerte seg.

* Antallet inkassosaker i Vestfold har økt med hele 90 prosent.

* Nær en fjerdedel av befolkningen er mellom 0 og 17 år. 14,1 prosent er eldre enn 67.

* 26,3 prosent stemte Høyre ved kommunestyrevalget i 1999. 23,9 stemte Arbeiderpartiet.

* 4,9 prosent av vestfoldingene har innvandrerbakgrunn.

Kilder: SSB og Vestfold Fylkeskommune

Vestfold har pene manerer. Hvalfangere og gamle penger sørget for at blå blazere, blondekrager og perlekjeder for all framtid kommer til å forbindes med fylket. Som alle fordommer er det urettferdig, men sant også.

Mens andre fylker må oppgradere et trøtt tettsted for å få noe som kan kalles en by, har vi fem. Byer med lang historie og tradisjoner. I Horten for eksempel fikk alle innbyggerne kallenavn. Et infamt fenomen som blant annet resulterte i «Skuffelsen». En dame som var så flott bakfra, men som absolutt ikke innfridde forfra.

Tønsberg er landets eldste by. Så, nå er det sagt. Vestfold er et gammelt sted. Det har bodd folk der i evigheter.

- Har du fått ny bukse?

- Nei den er gammal som alle hævvær.

En hævv i denne sammenheng er det andre kaller en haug, og dem er det endel av i Vestfold. Finner du en hævv over en viss størrelse kan du være sikker på at den en gang for lenge siden var breddfull av noe interessant. Osebergskipet eller liknende. Nå er de fleste gravhævvane tømt, men gamle er de fortsatt. Det gjør noe med et sart barnesinn å bli tvunget til bakkeløp opp 1000 år gamle fortidsminnesmerker av en streng gymlærer. Man mister likson litt av respekten for historien når man spytter blod på toppen. Vestfoldinger får et pragmatisk forhold til historien. De bygger den inn i det feteste biblioteket i landet, eller pløyer den opp av åkrene. Kan'ke værra no' å masa me'.

Vestfold handler mye om vann. Til å bade i, fiske i, ta ferga til Moss, Strømstad og Fredrikshavn i. Se på, eller drikke. I Vestfold kan du drikke Farris rett fra springen. Kanskje er det på grunn av alt vannet at det er så frodig.

- Hvis du stikker fingern i jorda i Åsgårdstrand må du skynde deg å dra den opp igjen - ellers gror den fast. Hytteeieren, som opprinnelig var nordfra, hadde ikke opplevd maken til gjenstridig grønske, og etter lengre tids kamp var det fortsatt ikke klart hvem som var sjefen i hyttehagen. Enhver samling av busker og trær over en viss størrelse heter skævv. Bortsett fra i Larvik der heter det fortsatt bøkeskov.

Vestfold slutter på Verdens ende, og der Vestfold slutter, ender verden. Enkel og suveren retorikk. Riktignok er det et fantastisk vakkert sted, en million forsteinede svaberghvaler som fant ut at dette var det perfekte sted for et strandhogg. I sommer badet jeg utenfor verden, nesten helt ute ved Færder. Hoppet rett uti, mellom holmer med gressende kyr og værharde holmer. Jeg har ei høne å plukke med Kirsti Sparboe. En sommer er over får alltid fram det verste i meg. Kanskje osloungene hadde rett likevel? Sommeren er ikke en årstid i Vestfold, det er en livsstil. Den har små downperioder før den kommer sterkere tilbake, men den er der hele tiden.

MER ENN TRAFIKK: Det er ikke bare E18 i Vestfold. Riksvei 32 går der også.
VERDENS ENDE: Et sted i Vestfold.