Stort oljeutslipp fra plattform i Nordsjøen

3840 kubikkmeter råolje fra lastebøye ved Statfjord A er i sjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du bilder fra oljeutslippet eller lastingen fra «Navion Britannica»? Send mms til Dagbladet.no til 2400 eller epost til 2400@dagbladet.no.

(Dagbladet.no): Petroleumstilsynet er varslet om et svært stort oljeutslipp ved Statfjord A-plattformen i Nordsjøen.

- Det er et veldig stort utslipp. Det er snakk om 3840 kubikkmeter råolje. Det er det nest største oljeutslippet i norsk oljehistorie, sier pressetalskvinne Inger Anda  i Petroleumstilsynet til Dagbladet.no.

Oljeutslippet skjedde i forbindelse med at tankskipet «Navion Britannica» lastet om bord olje fra en lastebøye.

- Nå forsøker vi først og fremst å begrense skadene. Men det blåser mye i området, så det er umulig å komme ut for å lense, sier informasjonsdirektør Kai Nielsen i StatoilHydro til Dagbladet.no. 

Ingen personer ble skadd i hendelsen.

- Årsaken ser ut til å være en lekkasje i en undersjøisk ledning, sier Nielsen.

Ifølge Offshore.no er lekkasjen stoppet. Petroleumstilsynet fikk vite om utslippet rundt klokka 12 i dag.

UTSLIPPET:  Bildet fra Kystverkets overvåknings fly viser utslippet som skal være det nest største i norsk oljehistorie. Foto fra Kystverket
UTSLIPPET: Bildet fra Kystverkets overvåknings fly viser utslippet som skal være det nest største i norsk oljehistorie. Foto fra Kystverket Vis mer

- Dette er veldig alvorlig. Vi har nå etablert en beredskapssentral, sier Anda.

Det blir nå trolig iverksatt en massiv operasjon for å prøve å samle og hente opp oljen. Vindstyrken på Statfjord er for øyeblikket omkring 45 knop og bølgehøyden er opptil sju meter. Det gjør aksjonen svært vanskelig.

Ifølge en pressemelding fra Kystverket, som fører tilsyn med oljevernaksjonen, driver oljen som har sluppet ut nordover.  Statfjord-feltet ligger om lag 160 kilometer utenfor Florø.

- Oljen ligger tungt i sjøen. Den er av en slik bestanddel at utslippet vil løse seg relativt fort opp. Men det vil ligge igjen en del olje som det vil være hensiktsmessig å få opp, sier beredskapsdirektør Tor Christian Sletner i Kystverket.

Er det fare for at oljen vil nå land?

- Det er det for tidlig å si. Vinden driver nå opp langs kysten, så oljen er i alle fall ikke på vei inn mot kysten akkurat nå, sier Sletner.

Petroleumstilsynet vil bruke datamaskiner for å beregne hvordan oljen kommer til å bevege seg.

NOFO (Norsk Oljevernforening For Operatørselskap) er varslet om utslippet og forbereder beredskapstiltak. Kystverkets overvåkningsfly er på vei til området. Også fly fra Statens forurensningstilsyn (SFT) og helikopter er satt inn for å få oversikt over omfanget av utslippet.

Stort oljeutslipp fra plattform i Nordsjøen

Det største utslippet i Norge skjedde i 1977 da 12 000 kubikkmeter olje lekket ut under en oljeutblåsing på Ekofisk Bravo-plattformen, skriver NTB.

Dagbladet.no kommer med mer.

Har du bilder fra oljeutslippet eller lastingen fra «Navion Britannica»? Send mms til Dagbladet.no til 2400 eller epost til 2400@dagbladet.no.