Stort oppmøte gir Ja-håp

Irland og EU venter i spenning på velgernes dom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går kveld klokka 22 lokal tid stengte valglokalene i Irland. Tre millioner mennesker hadde hatt sjansen til å si sin mening om Lisboa-traktaten.

Det har vært knyttet stor spenning til oppmøtet, som ofte er svært lavt i valg som gjelder EU. Da Nice-traktaten ble nedstemt mente mange at tilhengerne hadde blitt hjemme, mens Nei-sida hadde klart å mobilisere folk til å møte opp.

Denne gangen ser det ut til at Ja-sida har klart å få velgerne opp fra sofaen og det relativt høye oppmøtet gir Ja-folket håp. Den irske avisa Independent har beregninger som viser oppmøte på rundt 50 prosent, etter at stadig flere møtte opp i valglokalene utover kvelden.

Middelklassen møter opp

Men i går kveld meldte flere kilder i de største partiene at oppmøtet har vært en god del høyere enn ventet. I nord-østlige Dublin rapporteres det om 54 prosent oppmøte. Andre resultater viser 60 prosent i Waterford city, 61 i Dun Laoghaire, 48 i Co Clare, 40 i West Limerick og 55 prosent i Gorey and Greystones, skriver The Irish Times.

Den klare trenden er som ventet at langt flere har møtt opp i områder og byer dominert av middelklassen. Det høye oppmøtet blir av politiske eksperter og kommentatorer tolket som et godt tegn for Ja-sida.

Opptellingen starter klokka ni og rundt lunsj er det ventet at resultatet er så godt som klart. Hvert av de 43 valgdistriktene rapporterer inn sine tall til det sentrale valgkontoret så snart de er klare. Det offisielle resultatet blir offentliggjørt mellom halv fire og fem i ettermiddag.

EU-lederne biter negler

FLERE ENN FRYKTET: To menn i Dublin avlegger sin stemme om Lisboa-traktaten. Tilhengerne har fryktet at oppmøtet ville bli så lavt at resultatet ville mangle legitimitet. Foto: Scanpix
FLERE ENN FRYKTET: To menn i Dublin avlegger sin stemme om Lisboa-traktaten. Tilhengerne har fryktet at oppmøtet ville bli så lavt at resultatet ville mangle legitimitet. Foto: Scanpix Vis mer

Den franske og tyske regjeringen har varslet at de vil komme med en felles uttalelse senere i dag så snart Irlands dom er klar.

Resultatet vil også være øverst på agendaen når EUs utenriksministre møtes i Luxembourg på mandag.

Statsminister Brian Cowen var optimist da han avleverte stemmen sin i går.

- Jeg har ledet kampanjen på den beste måten jeg kunne. Jeg har gjort det fra fronten. Jeg har vært over hele landet.

Han framhevet at han har drevet en hederlig kampanje.

- Jeg kan trygt si at dette ikke skjedde på den andre siden, gitt nivået av feilinformasjon, sier Cowen.

Sammen med de andre store partiene i Irland har han bedt folket om å stemme ja.

Mister nasjonalt veto

Stort oppmøte gir Ja-håp

Lisboa-traktaten innebærer en rekke grunnleggende reformer av beslutningsprosessene i EU. Etter at EU ble utvidet til 27 land er det klart at beslutningsprosessene er for omfattende til å fungere med så mange medlemmer. Overgangen fra nasjonalt veto til flertallsavgjørelser har vært spesielt tung å svelge for mange irer.

En fast EU-president istedenfor dagens ordning med rotasjon av vervet mellom medlemslandene og en sterkere utenrikstalsmann er andre viktige poster i traktaten.

Motstanderne av traktaten mener fjerning av nasjonalt veto vil frata Irland kontroll over blant annet landet gunstige skatteregler. På sikt frykter mange at andre EU-land vil snikinnføre lovlig abort i Irland.

Et nei vil være krise for EU, som har brukt sju år på å komme fram til Lisboa-traktaten, som er en moderert utgave av grunnloven som var oppe til folkeavstemning i 2005.

Lisboa-traktaten skal etter planen tre i kraft 1. januar 2009.

FOLKET ER DELT: Sterke meninger om hvorvidt Lisboa-traktaten vil være positiv eller negativ for Irland.
JA-SIDA: Statsminister Brian Cowen og kona Mary la nok to ja-lapper i urnen i går.
NEI-SIDA: Forretningsmann og millionær Devlan Ganley har ledet en sterk nei-kampanje i Irland.