Stort oppmøte ved omstridt valg

Iranerne strømmer til valglokalene for å delta i den avgjørende runden i landets presidentvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stor oppslutning om det iranske presidentvalget gjorde at stemmelokalene måtte holde åpent lengre enn planlagt i dag. Det store frammøtet illustrerer den tilspissede konflikten mellom de to fløyene som nå kjemper om presidentembetet.

Hovedsakene i det iranske presidentvalget er spørsmålet om ytterligere oppmyking av landet islamistiske styre – og landets forhold til resten av verden, spesielt til Vesten.

Ayatollah Hashemi Rafsanjani, som fikk så vidt flest stemmer ved første valgrunde, er kjent som en moderat politiker med stor støtte fra progressive velgere og næringslivet.

Den overraskende utfordreren, ultrakonservative Mahoud Ahmadinejad, har markert seg som en klar motstander av enhver endring av Irans islamistiske system.

Fattige stemmer konservativt

Ahmadinejad har fått stor støtte blant de fattige i landet. Det førte til lange køer ved valglokalene i arbeiderklassestrøkene i Teheran.

– Dette er begynnelsen på en ny bevegelse, erklærte Ahmadinejad etter selv å ha avgitt sin stemme fredag.

De to rivalene representerer svært ulike syn på Irans fremtid. Tilhengerne av Rasfanjani håper at han vil bygge videre på reformene på 1990-tallet, som myket opp Irans strengt islamistiske regime.

Ahmadinejad henter støtte blant dem som ikke nyter godt av de siste årenes sosiale endringer, og som lider under landets økonomiske problemer.

Bitre beskyldninger

Ved den første runden av valget møtte om lag 63 prosent av Irans 47 millioner velgere opp for å avgi stemme. Valgrunden forrige fredag endte med bitre beskyldninger om manipulasjon av velgerne.

Observatører har bedt Revolusjonsgarden og borgerverngruppene, som støtter Ahmadinejad, om å holde seg unna valglokalene.

I første runde fikk ingen av kandidatene de nødvendige 50 prosentene av stemmene. De to med flest stemmer gikk videre til andre runde, som dermed ble preget av rift om stemmene fra dem som opprinnelig støttet andre kandidater. (ANB-AP)

<B>STEMTE FOR MAMMA: Den iranske jenta putter stemmeseddelen til moren i valgurnen.