Stort pneumokokkutbrudd i Møre og Romsdal

Innfører strakstiltak.

FARLIG: Det har vært et større utbrudd at pneumokokkbakterien på en arbeidsplass i Vestnes i Møre og Romsdal. Foto: Folkehelseinstituttet
FARLIG: Det har vært et større utbrudd at pneumokokkbakterien på en arbeidsplass i Vestnes i Møre og Romsdal. Foto: FolkehelseinstituttetVis mer

Det innføres strakstiltak etter et utbrudd at pneumokokkbakterien i Møre og Romsdal, skriver VG.

Hittil i år har rundt 15 ansatte ved en arbeidsplass i Vestnes kommune blitt innlagt med pneumokokker. Det kan gi alvorlig sykdom.

Ifølge Jon Håkon Fjeldheim, som er smittevernlege i Møre og Romsdal-kommunen, var siste registrerte smittetilfelle i slutten av mars. Flere av de 15 har vært alvorlig syke.

- Vi oppdaget at over tre måneder, så har det vært innlagt ganske mange pasienter både i Molde og Ålesund med lungebetennelse og til dels alvorlig lungebetennelse, sier han til Dagbladet.

- Alle er nå utskrevet i god behold, og det har ikke vært noen dødsfall, sier Fjeldheim.

Strakstiltak

Ifølge overlegen er pneumokokkbakterien en kjent bakterier som vi har i omgivelsene og som finnes i nese og svelg normalt, men som av og til kan gi lungebetennelse.

Symptomene kan i starten minne om forkjølelse, men kan også gå over til smerter i brystet og høy feber. Ifølge Fjeldheim har det også vært tilfeller blant de smittede i Vestnes hvor bakterien har gått over i blodet.

- Vi setter i gang en rekke hygienetiltak ved arbeidsplassen, og høyst sannsynlig vaksinering av alle ansatte med høyt smittepress ved arbeidsplassen, sier han.

Omfattende vaksinering

Smittevernoverlegen forteller at selv om bakterien er vanlig, blir noen bakteriestammer mer agressive og gir sykdom. Likevel understreker han at det ikke er noen grunn til frykt blant folk i Vestnes.

- Det er viktig å påpeke at det er ingenting som tyder på smittepress på lokalbefolkningen. Man blir ikke smittet bare av å møte noen på gata, selv om dette er sykdom som smitter ved dråpesmitte, forklarer Fjeldheim.

Arbeidsplassen som er rammet av utbruddet skal ha mange ansatte. Fjeldheim beskriver det derfor som en omfattende jobb å få vaksinert alle som blir ansett som i fare for å bli smittet.

- Vi starter trolig vaksineringen neste uke. Først må vi få sendt opp vaksiner fra Oslo, sier Fjeldheim.