Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stort problem med uhøflige kinesere

Altfor mange kinesere i Folkerepublikken viser total mangel på dannelse, mener partiavisen Folkets Dagblad. Avisen maner folket til å snakke høflig til hverandre og vise bedre manerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det fins mange som rett og slett ikke har lært seg ordene takk, værsågod, beklager, goddag og farvel, skriver avisen i en lederartikkel på første side.

Det er kulturrevolusjonen (1966-76) som får skylden, personifisert ved Lin Biao (Mao Zedongs rival) og firerbanden: - Deres ekstreme venstretenkning gikk ut på at moral, manerer og lovlydig oppførsel var føydalt, kapitalistisk eller revisjonistisk. mens å banke opp folk og banne var revolusjonært. Problemet idag er at mange kinesere fortsatt ikke har gjenvunnet sine gode manerer etter tiåret med kaos, mener avisen.

- Det fins partikadre og -ledere som ikke oppviser annet enn dårlig oppførsel og produserer uhøfligheter. Sakens kjerne er ikke om folk er blitt mindre høflige eller om de er høflige nok, men det faktum at folk overhodet ikke eier høflighet, skriver Folkets Dagblad.

Men mannen som tok initiativet til den store proletære kulturrevolusjonen, Mao Zedong, går som vanlig fri for all kritikk. Det er fortsatt ikke stuerent å kritisere Mao i Folkerepublikken.

Istedet viser kommunistpartiet til Konfusius og andre gamle filosofers skrifter, samt avdøde Deng Xiaoping og dagens president Jiang Zemins tanker for å mane folk til bedre manerer: Høflighet er limet som holder samfunnet sammen og oljen som får samfunnsmaskineriet til å gå fredelig. Kina må utvikle seg til et høflig samfunn dersom det skal kunne stå oppreist blant verdens nasjoner, heter det.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!