Stort problem også i Norge

- Campylobacter-bakterier er et helseproblem også i Norge. Den forekommer like hyppig og gir stort sett de samme symptomene som salmonella-bakterien, sier overlege Jørgen Lassen ved Statens Institutt for Folkehelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lassen ser likevel ikke Campylobacter- bakterien som noe alvorlig helseproblem.

 - Det er en relativt mild sykdom, som ikke er farlig for friske mennesker. Men den er plagsom, og kan i visse tilfeller gi komplikasjoner som leddbetennelse.

Statens Institutt for Folkehelse har ingen fullstendig oversikt over hvor mange som har blitt smittet i Norge så langt. Man vet heller ikke nøyaktig hvor den enkelte har blitt smittet.

Mangelfull statistikk

- De færreste som blir smittet oppsøker lege, og da blir statistikken nødvendigvis mangelfull. I det fleste tilfeller der det heller ikke nødvendig. Dersom alle som ble smittet av Campylobacter-bakterien skulle oppsøke lege, kunne man virkelig snakke om helsekø!

  Lassen kan likevel opplyse at mellom 1200 og 1300 blir smittet av bakterien i Norge hvert år. Om lag halvparten av disse ble smittet i utlandet.

  - Problemet øker svakt, også her hjemme. Men generelt kan man si at sjansen er større for å bli smittet i utlandet. Det kommunale næringstilsynet har jo som oppgave å kontrollere spisestedene. For dem er Campylobacter og Salmonella en del av hverdagen, sier Lassen.

  Smitten kan hindres ved hjelp av en enkel forholdsregel: Om kyllingen er gjennomstekt, blir du heller ikke syk.

  - Problemet er at en kylling består av mange lag og krinkelkroker. Det er derfor ikke alltid så lett å få stekt den tilstrekkelig, sier Jørgen Lassen.