Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stort ras ved Preikestolen

Det har gått et stort ras på nordsiden av Lysefjorden ved Preikestolen i Rogaland.

RAS: Marianne Sandvik, sammen med familien, befant seg i en liten snekke ute på fjorden da raset kom mot dem. Foto: Privat Vis mer

Politiet fikk melding om raset klokka 15.30 søndag ettermiddag.

Raset utløste en stor støvsky, ifølge vitner på stedet.

Marianne Sandvik, sammen familien, befant seg i en liten snekke ute på Lysefjorden, på nedsiden av Preikestolen, da store steinblokker plutselig dundret mot dem.

STØVSKY: Raset utløste en stor støvsky i fjorden ved fjellsiden. Foto: Privat
STØVSKY: Raset utløste en stor støvsky i fjorden ved fjellsiden. Foto: Privat Vis mer

- Familien benyttet det fine været til å ta en søndagstur ute på Lysefjorden for å se Preikestolen på kloss hold, samt omgivelsene rundt. Men så begynte vi å høre steinsprang nedover fjellsiden, sier hun til Dagbladet.

- Det hele gikk fryktelig fort.

Fryktet for liv og helse

Sandvik forteller at de befant seg omtrent 50 meter fra fjellsiden da raset gikk. Hun betegner det hele som en «fryktelig ekkel» opplevelse.

- En stor steinblokk dundret rett ned og ut i vannet, med påfølgende steinsprang. Det oppsto en stor røyksky på stedet, som nesten dekket snekka, sier hun.

Det var fire voksne og tre barn om bord snekka da hendelsen fant sted.

PÅ SØNDAGSTUR: Marianne Sandvik, sammen med familien, skulle etter planen være på en rolig søndagstur ute i Lysefjorden da det hele fant sted. Foto: Privat.
PÅ SØNDAGSTUR: Marianne Sandvik, sammen med familien, skulle etter planen være på en rolig søndagstur ute i Lysefjorden da det hele fant sted. Foto: Privat. Vis mer

- Fryktet dere for liv og helse?

- Definitivt. Dette på grunn av alle steinene som kom ned, og om de kunne komme til å danne store bølger. Det ble prioritert å plassere ungene på et sikkert sted.

Ingen meldt skadde

Sandvik understreker til at samtlige som var med på turen, er i god behold. Selv om de er «godt skjelvne» etter hendelsen, vil de fortsette å ta fatt på dagen og det fine været ute i området.

Politiet har opprettet kontakt med en skyssbåt som er på vei til rasstedet for å se om noen andre båter kan være berørt.

Det ligger ingen hytter der raset skjedde, skriver Stavanger Aftenblad.

- Foreløpig har vi ikke opplysninger som tyder på det, sier operasjonsleder Victor Fenne-Jensen i Sørvest politidistrikt til avisa.

Norsk vassdrags- og energidirektorat (NVE) er rutinemessig varslet om raset.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 07.11.2014 LEKER MED DØDEN: Turisten fra Polen tar store sjanser når hun beveger seg så langt ut på Preikestolen. Hun forsto ikke faren før hun så klippet i etterkant. - Jeg oppfordrer andre til å være mer forsiktige. Video: Storyful / nadiavstheworld.com Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media