Stort sikkerhetsoppbud i Mekka

50 000 ekstra sikkerhetsvakter vil prøve å hindre dødsfall i trengselen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag starter den muslimske pilegrimsvandringen Hajj fra Mekka i Saudi-Arabia, og nærmere tre millioner mennesker er ventet å delta. Myndighetene har denne gangen satt inn massive sikkerhetsforsterkninger. 50 000 sikkerhetsvakter og store ombygginger er gjort for å forberede byen og området rundt på den enorme menneskemengden, skriver BBC.

Håpet er å unngå katastrofer som har skjedd tidligere år, der hundrevis har blitt drept i trengselen. Under forrige Hajj i januar i år omkom minst 345 personer under et steinkastingsrituale.

Også da hadde myndighetene satt i verk tiltak for å forbedre veier og plasser for de mange troende, men katastrofen oppsto på tross av forbedringene.

Begrenser antall besøkende

Pilegrimsferden, som etter planen skal ende mandag, er en ferd alle muslimer bør gjennomføre i løpet av livet sitt. Millioner av mennesker går fra Mecca til nabobyen Mina, der de bor i et par dager. Ruten de følger, ble først fulgt av profeten Muhammed.

Myndighetene i Saudi-Arabia har innført et strengt kvotesystem for å begrense antall besøkende fra utlandet. Under forrige Hajj i januar i år, reiste over 300 nordmenn til Mekka, ifølge Det Islamske Forbundet. Det er ikke opplyst hvor mange som reiser i år.

Steinkastingsritualet som tok mange liv tidligere i år, finner sted ved Jamarat i Mina, der pilegrimene kaster steiner mot tre søyler som representerer stedet der djevelen skal ha vist seg for Abraham. Flaskehalsen som oppstår her, har vært stedet for flere av dødsulykkene under Hajj. Katastrofen i januar var den verste på 16 år, men de høyeste dødstallene er fra 1990. Da ble 1426 pilegrimer drept i en tunnel på vei mot de hellige områdene.

Det mest kjente ritualet under Hajj er kanskje gangen rundt Kaba, en stor stein plassert i midten av moskeen. Pilegrimene går rundt steinen syv ganger mot klokkeretningen, og flere har gått rundt steinen før vandringen til Mina starter i dag.

ANKOMMER BYEN: Om lag 1,6 millioner muslimer har allerede ankommet Mekka før vandringen starter i dag. Foto: AP/Scanpix
ANKOMMER BYEN: Om lag 1,6 millioner muslimer har allerede ankommet Mekka før vandringen starter i dag. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Advarer mot konflikt

Hajj-kommisjonen rapporterte torsdag at over 1,6 millioner har ankommet Mekka allerede, og flere er på vei, ifølge nyhetsbyrået AFP. Foreløpig er det ikke rapportert om noen ulykker.

Prins Nayef bin Abdul Aziz, som også leder Hajj-komiteen, er ansvarlig for sikkerhetsoppbudet i år. Han advarer om at sikkerhetsvaktene vil slå ned ethvert forsøk på å ødelegge Hajj, og vil ikke tolerere andre ritualer enn dem knyttet til pilgrimsreisen. Mange mener nemlig at høytigen kan starte en konflikt mellom sunni- og sjiamuslimer på bakgrunn av konflikten i Irak.

- Vi håper det ikke vil skje noe som forstyrrer pilgrimsreisen, men vi vil opptre bestemt og med styrke for å håndtere enhver risiko, fortalte han tirsdag i Mina, ifølge AFP.

Stort sikkerhetsoppbud i Mekka
KATASTROFE I JANUAR: Over 345 mennesker omkom under et steinkastingsrituale.
RUNDT KABA: Mange av de tilreisende har allerede gått de syv rundene rundt Kaba.