Stort skarlagensfeber-utbrudd: - Oppsøk lege

50-70 barn i Molde og et ukjent antall i Oslo har fått skarlagensfeber. Helseeksperter ber foreldre oppsøke lege.

JORDBÆR-TUNGE: Såkalt jordbærtunge, på grunn av den sterke rødfargen, er et av symptomene på skarlagensfeber. Foto: NTB Scanpix
JORDBÆR-TUNGE: Såkalt jordbærtunge, på grunn av den sterke rødfargen, er et av symptomene på skarlagensfeber. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et stort utbrudd av skarlagensfeber i Molde får nå kommunehelsetjenesten til å gå ut med en uvanlig oppfordring.

- Foreldre må være obs og få barna raskt til behandling, sier Marit Teigen Hauge til Romsdals Budstikke, som først omtalte saken.

- Vanligvis får småbarnsforeldre beskjed om å se an når barna er syke, men nå ber vi dem med symptom om å oppsøke lege. Dermed har legevakta blitt nedrent av syke barn, sier Hauge ifølge NRK.

Skyldes corona-pandemien

Hun tror grunnen til det uvanlig store utbruddet er corona-pandemien, som har gjort at tre årskull ikke før nå har blitt utsatt for bakterien som framkaller sykdommen.

Statskanalen skriver at det også i Oslo er oppdaget flere barn som er smittet av skarlagensfeber.

– Foreldre bør forholde seg som tidligere og oppsøke fastlege eller legevakt hvis barnet har symptomer på halsbetennelse eller skarlagensfeber for vurdering av om det er behov for antibiotikabehandling, sier lege Yngild E. Bentdal ved FHIs avdeling for smittevern og vaksine til NRK.

Halsonde, rød tunge

Skarlagensfeber skyldes ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) toksiner (giftstoffer) produsert av streptokokkbakterien og immunresponsen på disse toksinene.

«De vanligste første symptomene på skarlagensfeber er halsonde, hodepine, feber, kvalme og oppkast etterfulgt av finprikket utslett etter 12-48 timer som ofte starter på bryst- og magepartier. Rød tunge (jordbærtunge) er karakteristisk for sykdommen. Etter 1-2 uker etter sykdomsstart ser man ofte hudavskallinger på de steder hvor utslettet har vært mest markert som på hender og føtter», skriver FHI på sin nettside.

Også Lommelegen har skrevet om skarlagensfeber.

I artikkelen står det at skarlagenfeber spres ved dråpesmitte, som ved hosting eller nysing, men at det også er mulig å bli smittet ved berøring av for eksempel et dørhandtak.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer