Stort skarlagensfeber-utbrudd: - Oppsøk lege

50-70 barn i Molde og et ukjent antall i Oslo har fått skarlagensfeber. Helseeksperter ber foreldre oppsøke lege.

JORDBÆR-TUNGE: Såkalt jordbærtunge, på grunn av den sterke rødfargen, er et av symptomene på skarlagensfeber. Foto: NTB Scanpix
JORDBÆR-TUNGE: Såkalt jordbærtunge, på grunn av den sterke rødfargen, er et av symptomene på skarlagensfeber. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Et stort utbrudd av skarlagensfeber i Molde får nå kommunehelsetjenesten til å gå ut med en uvanlig oppfordring.

- Foreldre må være obs og få barna raskt til behandling, sier Marit Teigen Hauge til Romsdals Budstikke, som først omtalte saken.

- Vanligvis får småbarnsforeldre beskjed om å se an når barna er syke, men nå ber vi dem med symptom om å oppsøke lege. Dermed har legevakta blitt nedrent av syke barn, sier Hauge ifølge NRK.

Skyldes corona-pandemien

Hun tror grunnen til det uvanlig store utbruddet er corona-pandemien, som har gjort at tre årskull ikke før nå har blitt utsatt for bakterien som framkaller sykdommen.

Statskanalen skriver at det også i Oslo er oppdaget flere barn som er smittet av skarlagensfeber.

– Foreldre bør forholde seg som tidligere og oppsøke fastlege eller legevakt hvis barnet har symptomer på halsbetennelse eller skarlagensfeber for vurdering av om det er behov for antibiotikabehandling, sier lege Yngild E. Bentdal ved FHIs avdeling for smittevern og vaksine til NRK.

Halsonde, rød tunge

Skarlagensfeber skyldes ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) toksiner (giftstoffer) produsert av streptokokkbakterien og immunresponsen på disse toksinene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.