Stort solutbrudd kan gi nordlys i hele Norge

- Blir det slik som varslet, så kan det bli flott i natt, sier nordlysekspert.

VAKKERT: Det er relativt sjeldent at nordlys kommer så langt sør som Oslo. Dette bildet ble tatt i hovedstaden i 2015. Foto: Marcus Wilter
VAKKERT: Det er relativt sjeldent at nordlys kommer så langt sør som Oslo. Dette bildet ble tatt i hovedstaden i 2015. Foto: Marcus WilterVis mer

- Gasskyen etter utbruddet på sola brer seg videre mot Jorda og treffer vårt magnetfelt en til tre dager etter utbruddet. National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) har estimert at den vil ankomme jorda i kveld norsk tid. Blir det slik som varslet, så kan det bli flott nordlys langt sør i natt. 

Det forteller seniorrådgiver og nordlysekspert ved Norsk romsenter, Pål Brekke, til Dagbladet. Utbruddet på sola tidligere denne uka kan føre til at nordlys brer seg så langt sør som til Danmark, melder dansk TV 2.

Ifølge Brekke er det noen timers usikkerhet i ankomsttid, men sjansene for å oppleve nordlyset på himmelen ser ut til å bli gode.

- Er man heldig, vil gasskyen treffe etter at det har blitt mørkt og potensielt gode forhold i kveld. Den kan komme både for tidlig og seint til at man vil se nordlyset i Norge, forklarer Brekke.

VAKKERT: Nordlys over Oslo er sjelden kost, men i september 2012 slo det til over hovedstaden. Video: Frank Eivind Rundholt Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Lovende værforhold

Eksperten understreker at det ikke bare er utbredelsen det knyttes usikkerhet til, men også hvor kraftig nordlyset blir. Dette avhenger blant annet av hvilken retning magnetfeltet i gasskyen har når den treffer jordas magnetfelt. 

- Hvis gasskyen har et magnetfelt som er sydlig rettet, og treffer vårt nordlige magnetfelt, så vil man få en kraftigere geomagnetisk storm og med det nordlys. Den retningen vet vi ikke før gasskyen passerer en satelitt en time før den treffer jordas magnetfelt, sier Brekke.

Værforholdene på Østlandet og Innlandet lover i alle fall godt med tanke på natta. For mens Trøndelag og deler av Nord-Norge preges av storm og regn, meldes det her om klarvær.

VERDENS VAKRESTE SHOW: Nordlys (og sørlys) er et av naturens mest spektakulære syn, og blir vanligere i årene som kommer på grunn av økt solaktivitet. Denne videoen forklarer hvordan polarlysene oppstår. Foto/video: NASA Vis mer Vis mer

- Vær tålmodig

Skulle du dermed la deg friste til å gå ut på nordlysjakt, oppfordrer han til å ta med en god porsjon tålmodighet. For selv om nordlyset kan se svakt ut i perioder, kan det plutselig slå til, ifølge Brekke.

- Man må være tålmodig dersom man skal jakte på nordlyset. De kraftigste utbruddene kommer gjerne en til to ganger i løpet av natta, sier seniorrådgiveren.

FARGESPILL: Nordlyset leker seg over Canada, USA og Mexico i denne videoen fra NASA. Den viser nordlyset sett fra Den internasjonale romstasjonen. Video: NASA / Reuters. Vis mer Vis mer

Og om lysten til å se nordlys er stor, men lørdagsnatta allerede opptatt i kalenderen, trenger du ikke å fortvile. Ifølge Brekke kan det bli nye og gode muligheter for nordlys langt sør i landet allerede kommende uke.

- Da blir det også sjanser for kraftig nordlys flere dager på grunn av koronahull - et område i solas atmosfære, som kalles koronaen, hvor partiklene sendes rett ut ifra sola langt raskere enn normalt, for så å treffe jordas magnetfelt, forklarer han.