Stort steg mot makta

Ap-leder Thorbjørn Jagland tok i går et stort steg mot regjeringsmakt uten selv å bevege seg en tomme. Bruddet i forhandlingene mellom sentrumspartiene, Høyre og Frp mangedobler hans sjanser til å bli statsminister før jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For ingen har tro på at Ap og regjeringspartiene vil bli enige om statsbudsjettet når de møtes i formiddag.

Dermed bidrar politikerne fortsatt til stor usikkerhet om norsk økonomi.

En uavklart budsjettsituasjon er et meget dårlig bidrag til låntakere som sliter med høy rente eller barnefamilier som ennå ikke vet om de vil få kontantstøtte neste år.

Feller regjeringen

Verken Jagland eller hans motspiller på høyre fløy, Per-Kristian Foss, vil nå utelukke en «vanhellig allianse» mellom Høyre og Ap for å «gi landet et budsjett».

Jagland avviser på ingen måte at han kan se for seg et flertall for et budsjett som regjeringspartiene ikke er en del av .

- Arbeiderpartiet er villig til å bidra til å få et budsjett sammen med de partiene som er i Stortinget, sier Jagland.

I klartekst betyr det et budsjettflertall av Høyre og Ap. Dersom det skjer, er regjeringskrisen et faktum.

Jaglands vert

I går kveld var statsminister Kjell Magne Bondevik vert for Ap-leder Thorbjørn Jagland og 300- 400 andre politikere som har deltatt i Nordisk Råd.

De to ankom festmiddagen med få minutters mellomrom, men det er liten tvil om Jagland nok hadde størst grunn til å feste.

- Jeg er skuffet. Dette ser vanskelig ut, sa Bondevik, og slo kategorisk fast at opplegget for kontantstøtten står helt fast.

Regjeringspartiene vil ikke kompromisse om kontantstøtten.

Festdeltaker Jagland var like klar: uten at regjeringen viser vilje til å imøtekomme Ap ved å endre kontantstøtten, er det ingenting å snakke videre om.

Thriller i plenum

Men Jagland ville ikke uttale seg om han nå er klar til å danne regjering.

- Det vil jeg ikke spekulere i, sier han. Slikt kalles politisk motivert beskjedenhet.

Dermed er det med stor sannsynlighet duket for en thriller i stortingssalen 26. november, når et samlet Storting skal behandle innstillingen fra finanskomiteen.

Den vil trolig ikke inneholde noen flertallsinnstilling, og forslagene vil komme til avstemning etter den rekkefølgen som styrkeforholdet tilsier.

Avstemningen vil mest sannsynlig resultere i at Ap's budsjettforslag får flest stemmer, siden Ap er den største partigruppen.

Om ikke før vil statsminister Kjell Magne Bondevik da konstatere at han ikke har noe flertall for sitt budsjettforslag, og gå av.

Det er lite trolig at han vil forsøke tvinge Høyre og Frp på plass med kabinettsspørsmål, slik han gjorde i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i vår.

Til det er avstanden mellom partienes prioriteringer for stor, og til det har Bondevik-regjeringen mistet for mye støtte blant folk flest.