- Stort tap for Russlands- forskningen

TROMSØ (Dagbladet): Utvisningen av fiskeriråd Rune Castberg og visekonsul Ole Johan Bjørnøy i Murmansk rammer Barents-samarbeidet hardt. Svært få mennesker i Norge vet mer om Russland enn Rune Castberg, hevder norske Russlands-eksperter til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Castberg er krumtappen i vår Russlands-forskning, sier direktør Willy Østreng ved Fridtjof Nansens Institutt til Dagbladet. Castberg arbeidet på Polhøgda i ti- tolv år før han ble engasjert av Utenriksdepartementet som fiskeriråd ved ambassaden i Moskva.

Som forsker hadde Rune Castberg et ubehagelig møte med KGB allerede i 1993. På flyplassen i Murmansk ble han fratatt sin datamaskin, 25 disketter og annet materiale. Deler av materialet ble tilbakelevert etter press fra tidligere utenriksminister Johan Jørgen Holst.

- Opplysningene var hentet fra lovlige kilder, ikke noe var irregulært. Men saken er helt sikkert nedfelt i russiske arkiver, og jeg ser ikke bort fra at denne episoden er en del av forklaringen på at nettopp Castberg ble rammet av Russlands motreaksjon, sier Willy Østreng.

Stort personlig tap

Østreng mener utvisningen også er et stort personlig tap for Rune Castberg, som snakker flytende russisk.

Professor Jens Petter Nielsen ved Universitetet i Tromsø beklager også sterkt at en ressurs som Rune Castberg må forlate Russland.

- Nettopp Castberg er en av dem i Norge som vet mest om nordområdene i Russland, sier Nielsen til Dagbladet.

Dagbladet møtte visekonsul Ole Johan Bjørnøy i Murmansk samme dag som Norge erklærte fem russiske diplomater for uønsket.

- Jeg har ikke noe behov for å bli eksponert i denne saken, sa Bjørnøy, som ikke engang ville bli avbildet. Han ønsket heller ikke å kommentere utvisningen overfor Dagbladet i går.
Den norske delegasjonen i Murmansk var i går svært tilbakeholden med å gi kommentarer til den russiske reaksjonen.

- Som ansvarlig ved generalkonsulatet vet jeg alt om hva mine medarbeidere gjør. Utvisningen savner enhver begrunnelse. Jeg beklager sterkt at en dyktig medarbeider forsvinner, var alt generalkonsul Otto Mamelund ville si om saken til Dagbladet.

Ikke varig nedkjøling

Den sterke russiske reaksjonen kan få direkte konsekvenser for samarbeidet i Barents-regionen. Det var Norge som tok initiativet til dette banebrytende prosjektet.