USA

Stort tilbakeslag for Biden

Forhandlingene beskrives som «å møte en murvegg». Men håpet er ikke ute ennå for presidentens gigantpakke.

INFRASTRUKTUR: Bidens plan tar sikte på en kraftig oppgradering av USAs nedslitte veier og broer, samt utbygging av jernbane og bredbånd, og skal samtidig skape nye jobber og bidra til et grønt skifte. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst / NTB
INFRASTRUKTUR: Bidens plan tar sikte på en kraftig oppgradering av USAs nedslitte veier og broer, samt utbygging av jernbane og bredbånd, og skal samtidig skape nye jobber og bidra til et grønt skifte. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

President Joe Biden har planer om blant annet enorme investeringer i infrastruktur, men å sette planene ut i live er ikke så lett.

Nå har han avsluttet en flere uker lang innsats for å få til en avtale med republikanerne i Senatet, etter at forhandlingene kollapset.

The New York Times omtaler det som et stort tilbakeslag for Bidens innsats for å tiltrekke planen republikansk støtte. De fleste republikanere har gjort det klart at de bare er villige til å bruke en brøkdel av det demokratene vil, på et mye smalere initiativ.

TILBAKE: - USA er tilbake, sa president Joe Biden da han talte til kongressen natt til torsdag 29. april. Video: AP Vis mer

Store forskjeller

I en siste telefonsamtale med senator Shelley Moore Capito, den ledende republikanske forhandleren, gjorde Biden det klart at avstanden mellom de to partene var for stor.

Forhandlingene med Capito ble beskrevet som å møte en murvegg, skriver Reuters.

I en uttalelse sier Capito at hun er skuffet over at Biden endte forhandlingene, men uttrykker også interesse i å fortsette med arbeidet over partigrensa.

- Mens jeg setter pris på at Biden legger så mye tid og innsats i disse forhandlingene, har han valgt å ikke akseptere den veldig robuste og målrettede infrastrukturpakken, og i stedet avslutte våre diskusjoner.

De republikanske senatorene kom med et forslag på 330 milliarder dollar, ganske langt unna Bidens reduserte tilbud på 1700 milliarder dollar.

- Presidenten var takknemlig, men uttrykket sin skuffelse over at den republikanske gruppa bare hadde økt sitt forslag med 150 milliarder, mens han hadde redusert sin plan med mer enn én billion, sier Det hvite hus' pressesekretær Jen Psaki i en uttalelse.

FERDIG: Forhandlingene mellom presidenten og senator Shelley Moore Capito kollapset. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP / NTB
FERDIG: Forhandlingene mellom presidenten og senator Shelley Moore Capito kollapset. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP / NTB Vis mer

Ikke over

Men håpet er ikke ute for Biden. Han strekker heller ut ei hånd til senatorer på begge sider i et nytt forsøk på å få til et kompromiss.

- Presidenten ønsker å få sitt økonomiske lovforslag gjennom Kongressen dennes sommeren, og ser på flere måter for å få dette gjort, sier Psaki, ifølge nyhetsbyrået AP.

Nå vil Det hvite hus fokusere på å jobbe med en gruppe med 20 senatorer, fra begge partier. Nå må gruppa raskt komme med noe som kan tilfredsstille Bidens krav og sikre minst ti republikanske stemmer, skriver Politico.

Gruppa har hatt møter i flere måneder, og jobbet med et forslag, men det er ingen garanti for at republikanerne vil godkjenne det.

Demokratene jobber også med å legge grunnlaget for å sikre at forslaget går gjennom Kongressen, uten hjelp fra republikanerne.

Biden har snakket med senator Chuck Schumer, majoritetsleder i Senatet, om å begynne arbeidet med et nytt budsjettforslag som kan gå gjennom pakken uten støtte fra republikanere, ifølge New York Times. Dette kalles «reconciliation».

STIKK: Etter et møte med president Joe Biden, kom generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, med et nytt stikk mot tidligere president Donald Trump. VIDEO: Vegard Kvaale Vis mer

«Reconciliation»

Schumer sier demokratene vil begynne denne prosessen mens forhandlingene over partigrensene fortsetter. Dermed har de en back up-plan klar i tilfelle forhandlingene kollapser på nytt, noe mange i begge partier tror er uunngåelig, ifølge avisa.

Senatets regler krever at de fleste lovforslag får 60 stemmer. For øyeblikket vil det bety at alle demokratene og ti republikanere i Senatet stemmer for forslaget. Med «reconciliation», direkte oversatt «forsoning» på norsk, er en prosess som lar majoriteten godkjenne visse typer lovforslag. Det ble opprettet for å la de folkevalgte endre regler om utgifter eller skatt for å holde nasjonens budsjett, forklarer NBC News.

Toppdemokraten åpner for at en del av lovforslaget kan gå gjennom med støtte fra begge partier, mens en annen del kan gå gjennom «reconciliation».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer