Stort trykk på legevaktene

Mye sykdom i samfunnet skaper store utfordringer for legevaktene i landet.

STOR PÅGANG: Legevaktene i de største byene i Norge merker nå en stor pågang av pasienter. Foto: NTB.
STOR PÅGANG: Legevaktene i de største byene i Norge merker nå en stor pågang av pasienter. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Flere sykehus rapporterer om en utfordrende førjulstid, og enkelte sykehus melder allerede at de har fullt.

Smitten øker raskt for RS-virus, influensa og corona. Med omgangssjuke i anmarsj i tillegg, tror fagdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI), Preben Aavitsland, vi må regne med en del sykdom i de norske hjem i jula.

Også legevaktene rundt om i landet rammes av det økende pasienttrykket.

- Pågangen er stor. Spesielt på kveld og i helg. Enkelte dager er kapasiteten noe sprengt, og ventetiden øker, sier avdelingsleder ved legevakta i Kristiansand, Jofrid Jåtun Hansson.

Tror trykket øker

Årsaken begrunner hun med både virussykdom, fall på isen og de vanlige problemstillingene som forekommer hele året.

Hansson forventer at trykket vil øke ytterligere de kommende dagene, og har tatt høyde for nettopp det med tanke på bemanning.

Den økende oppgangen merkes også i Trondheim.

- Vi har et jevnt stort trykk med pasienter på legevakta og ser at trykket topper seg på kveld og forplanter seg utover natten, sier Hilde Myhre, som er enhetsleder for legetjenester og smittevernarbeid i Trondheim.

Myhre forteller at det er virusinfeksjoner som er den hyppigste årsaken til at legevakta blir kontaktet, og at det de siste ukene har vært spesielt mange barn som er syke.

- Vi prøver å sette inn ekstra ressurser, men vi har unormalt mange ansatte som selv er ute med ulike sykdomstilstander, så det oppleves som vanskelig, sier hun.

Sykdom blant ansatte

Det samme gjelder samtlige sykehus Dagbladet har vært i kontakt med de siste dagene. Sykefraværet er høyt blant ansatte og sykehusene regner med at dette vil vedvare gjennom jula og nyåret.

- Vi prioriterer nå å øke bemanningen på legevaktstelefonen. Klarer vi det vil vi gi en del veiledning per telefon slik at de fleste ikke trenger å møte opp på legevakta, forteller Myhre.

- Frykter dere at trykket vil ta seg opp de neste dagene og i jula?

- Ja, det frykter vi. Vi jobber derfor med en beredskapsplan som vi vil ta i bruk dersom trykket på legevakta øker ytterligere.

Aavitsland i FHI tror denne vinteren er spesiell fordi det trolig er mindre immunitet i befolkningen mot flere av disse infeksjonene.

- Etter denne vinteren blir nok kommende vintre mer normale, sier han.

Oslo kommune sendte før helga ut en egen pressemelding hvor de opplyste om stor pågang ved legevaktene i kommunen.

- Allmennlegevaktene i Oslo opplever stor pågang, både ved oppmøte og telefon. Dette medfører til tider lange ventetider og fulle venterom hos Allmennlegevakten i Storgata og på Legevakt Aker.

Beate Nilsen, overlege ved Allmennlegevakten i Oslo, sier årsaken skyldes mange pasienter med luftveisinfeksjoner og forkjølelse.

På legevakta i Stavanger vurderes det fortløpende om det må settes inn ekstra ressurser og tiltak på grunn av den økende pågangen av pasienter. Men også der byr sykdom blant ansatte på en ekstra utfordring.

- Til tider vil det være redusert kapasitet på legevakta med bakgrunn i sykefravær der vikar ikke kan fremkalles, sier legevaktsjef i Stavanger, Magnus Haugland Gudmestad.

Alvorlige bruddskader

Legevakta i Stavanger har også hatt stor pågang av pasienter med skade som følge av fall på isen, men Gudmestad understreker at sykehuset belastes i større grad av dette.

Viseadministrerende direktør på Stavanger Universitetssykehus, Elisabeth Farbu, bekrefter dette.

- Vi har hatt stor pågang av pasienter som har hatt behov for behandling av alvorlige bruddskader. Det glatte føret har ført til lenger ventetid, skriver Farbu i en epost til Dagbladet.

På skadepoliklinikken i Bergen har de også sett en stor økning i antall pasienter med bruddskader de siste dagene. Mange av de så alvorlige at de har behov for operasjon.

Avdelingsoverlege Torbjørn Hiis Bergh opplyser at de på søndag hadde 65 pasienter på bruddavdelingen. På mandag var tallet 100.

Han har en klar oppfordring til alle som beveger seg ute om dagen:

- Bruk brodder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer