Seychellene

Stort utbrudd - 60 prosent vaksinert

WHO og myndighetene mener vaksinene virker.

TURISME: Seychellene er helt avhengige av turisme, og gjenåpnet nylig grensene. Her fra stranda Cote d'Or. Foto: Patrick Frilet / REX / NTB
TURISME: Seychellene er helt avhengige av turisme, og gjenåpnet nylig grensene. Her fra stranda Cote d'Or. Foto: Patrick Frilet / REX / NTB Vis mer
Publisert

Seychellene, en liten øystat i Indiahavet, har vaksinert over 60 prosent av befolkningen. Det plasserer landet på toppen av verdenslista, foran Storbritannia og Israel, ifølge Our World in Data.

Likevel opplever landet nå et stort coronautbrudd. Ifølge Worldometers' liste er det lørdag 2739 aktive covid-19-tilfeller i en befolkning på 98 875 personer. Ifølge Seychellenes helsedepartement er 33 prosent av de nåværende smittede fullvaksinert, melder CNN.

Tallene har fått Verdens helseorganisasjon (WHO) til å undersøke saken nærmere, melder Reuters.

- Vi fortsetter å evaluere dataene, vurdere programmene og tolke tendensene, uttaler en WHO-talskvinne til nyhetsbyrået.

NY STRATEGI: Direktør i helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, møtte pressen etter at helsemyndighetene la fram ny vaksinestrategi onsdag 12. mai. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

Åpnet grensene

Turisme utgjør hele 72 prosent av Seychellenes bruttonasjonalprodukt, og viljen til å restarte næringen har vært stor.

For en drøy måned siden var seychelliske myndigheter såpass sikre på å ha smitten under kontroll at de gjenåpnet grensene for de fleste utenlandske reisende slik at alle med en negativ PCR-test kunne komme inn i landet uten karantene.

I ettertid har det totale smittetallet mer enn doblet seg til over 9000, og 32 har dødd med covid-19.

Det er uklart hva som har forårsaket smitteoppblomstringen. Utenriks- og turistminister Sylvestre Ragonde sier coronaviruset trolig har vært i landet hele tida, og har spredd seg fordi den store vaksinedekningen har gjort folk mindre nøye med smitteverntiltak. I tillegg testes flere nå enn tidligere, og smittesporingen er forbedret.

Som forventet

Så vel WHO som de lokale myndighetene avviser at smitteoppblomstringen motbeviser at massevaksinering virker. De sier hendelsesforløpet på Seychellene er i tråd med hva som er forventet.

PÅ TOPP: Seychellene har en større andel vaksinerte enn både Israel og Storbritannia. Grafikk: Our World in Data
PÅ TOPP: Seychellene har en større andel vaksinerte enn både Israel og Storbritannia. Grafikk: Our World in Data Vis mer

WHOs regionale vaksineprogramkoordinator Richard Mihigo sier dataene fra øystaten gjenspeiler at vaksinene er svært effektive i å forebygge alvorlig sykdom, sykehusinnleggelse og død.

- Inntil alle er beskyttet, er det ingen grunn til at sykdommen ikke skal fortsette å spre seg, uttaler Mihigo til CNN.

Michael Z. Lin, forsker ved Stanford-universitetet, sier rundt 20 prosent av befolkningen fremdeles er mottakelige for smitte selv når alle er vaksinert. Men også han understreker tendensen at vaksinerte ser ut til å ha mindre risiko for å bli alvorlig coronasyke.

- Vaksinene beskytter

Den foreløpige, beroligende beskjeden fra de seychelliske myndighetene er at flertallet av dem som har testet positivt i det siste, enten ikke er vaksinert eller bare har fått én dose; ingen av dem som har dødd, har vært fullvaksinert, og alle som har behov for behandling, er uvaksinerte.

- Konklusjonen er at vaksinene beskytter befolkningen. De som er vaksinert, får ikke komplikasjoner, sier utenriks- og turistminister Radegonde ifølge CNN.

Han legger til:

- Vi er sikre på at vaksinene - begge to - har hjulpet landet. Ting ville vært verre uten.

SinoPharm og AstraZeneca

Flertallet av vaksinedosene som settes på Seychellene, er produsert av kinesiske SinoPharm; resten er Covishield, den indiskproduserte AstraZeneca-vaksinen.

Mens AstraZeneca-vaksinen er satt på vent i en rekke vestlige land, er den svært utbredt i fattigere deler av verden, sammen med SinoPharms variant. I forrige uke ga WHO nødgodkjenning til sistnevnte.

WHO har gjentatte ganger uttalt at vaksinering alene ikke er nok til å stanse coronapandemien - det er snarere et av flere virkemidler i kampen mot viruset, og sosial disansering og hygiene anses som grunnpilaren i smittevernarbeidet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer