Økt smitte i bydel Sagene:

Stort utbrudd i hjemmetjenesten

Bydel Sagene i Oslo har den siste uka gjort et byks på smittestatistikken, og har nå det nest høyeste smittetrykket i hovedstaden.

ET BYKS: Den siste uka har smitten på Sagene i Oslo vært økende. Det pågår også et stort utbrudd i hjemmetjenesten i bydelen. Foto: Jil Yngland / NTB
ET BYKS: Den siste uka har smitten på Sagene i Oslo vært økende. Det pågår også et stort utbrudd i hjemmetjenesten i bydelen. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 119 000 +312
innlagt107 -3
døde 774
påvist smittet 163 000 000+627.5K
døde 3 370 000 +11.6K
Se mer

- Vi hadde 29 positive onsdag, deretter ti torsdag og ni fredag. Så er det et stort hopp, sier bydelsdirektør Morten Sanden til Dagbladet.

Han sier bydelen nå undersøker om smittehoppet skyldes hendelser, arrangementer eller situasjoner hvor mange har vært samlet.

- Det har vært et nitid og klassisk sporingsarbeid, men vi har ikke kunnet avdekke noe som tyder på det. Det gjør at vår hypotese er at dette skyldes tilfeldigheter, sier bydelsdirektøren.

- Krevende

Parallelt med smitteøkningen har bydelen fått et stort utbrudd i hjemmetjenesten.

Lørdag er det totalt 19 ansatte i hjemmetjenesten i bydelen som er bekreftet smittet. 26 ansatte er også i karantene.

- Utbruddet har gjort totalbelastningen krevende. Det er en vanskelig og krevende sak og vi har måttet gjøre stor grep for forsyning av arbeidskraft, blant annet for å sikre at befolkningen får de tjenestene de skal ha, sier Sanden.

OSLO-TILTAKENE: Dette sa byrådsleder Raymond Johansen om Oslo-tiltakene. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Jenny Emilie Aas / Ivan Larsson Vis mer

Bydelsdirektøren kan ikke svar for hvor mange av de smittede ansatte som bor i bydel Sagene, og hvor stor del av smittestatistikken der de utgjør.

- Ansatte kan bo utenfor Sagene, sier han.

Sanden opplyser at 73 brukere er satt i karantene som følge av utbruddet. Han har ikke fått beskjed om at noen av dem skal være smittet.

Mulig mutanttilfelle

I bydelen er det også registrert ett tilfelle av det som kan være mutert virus. Den positive coronatesten er inne til analyser hos Oslo universitetssykehus, og det er foreløpig bekreftet mutantsmitte gjennom en såkalt hurtigtest for dette. Prøven skal nå gjennomgå en sekvensering for å kunne gi et sikkert svar.

- Det er et spenningsmoment både for oss og for byen hver gang de dukker opp, så må det følges opp og man må finne ut av om det er flere av de, sier Sanden.

Det er ikke kjent om det er den britiske eller sørafrikanske mutasjonen det er mistanke om.

- VENT: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) sier han har forståelse for at folk vil sosialere seg, men understreker samtidig at vi fremdeles må vente en stund. Reporter: Amanda Walnum. Foto: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Avdelingsleder Fredrik Müller ved mikrobiologisk avdeling ved OUS sa fredag til Dagbladet at det er bekreftet fire tilfeller av den sørafrikanske mutasjonen i Oslo. Han sa laboratoriet også undersøker ytterligere én prøve for denne varianten.

I Oslo er det bydelen Stovner som har hatt det høyeste smittetrykket i lang tid. De siste dagene er det imidlertid bydel Bjerke som har overtatt denne førsteplassen, og Stovner har dalt til tredje.'

På andreplass ligger Sagene med 224 smittede per 100 000 innbyggere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer