Storting og ulydighet

Stortingsrepresentant Heidi Sørensen skriver i Dagbladet 10.09. om utbyggingen av Snøhvitfeltet. I forbifarten streifer hun inn på sin sivile ulydighet. Hun begrunner sin holdning med sakens alvor og sin egen samvittighet. Dermed gjør hun et vanskelig spørsmål altfor lett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sivil ulydighet er en politisk aksjonsform kjennetegnet av fire kriterier. Den må være motivert av sterk samvittighetsnød, gjelde ideelle, ikke-personlige interesser, være ikke-voldelig og dertil klart lovstridig. Kriteriene kan være vanskelige å kartlegge entydig. Men foreligger de, er aksjonsformen demokratisk legitim. Demokratiet bør tillate den sivile ulydighet som en sikkerhetsventil. Det hender, som hos Ibsens nifingrede militærnekter, at det finnes ett som lyser over loven.

Så langt har Heidi Sørensen sitt på det tørre. Og når hun bekjemper oljeutbyggingen, følger jeg henne gjerne. Men det er ikke hva denne sak dreier seg om. Den dreier seg om hvorvidt den aksjonsrett som i prinsippet tilligger enhver norsk statsborger, også gjelder for den som er valgt til stortingsrepresentant. Det spørsmål er ikke uten videre enkelt, men Heidi Sørensen ser åpenbart ikke dets omfang. Hun innrømmer at hun som representant har spesielle forpliktelser, men underordner dem uten videre sin samvittighet. Terskelen er høy, sier hun, men hun hopper elegant over den. Hvorpå hun fortsetter å argumentere for det sakstandpunkt hun inntok, og ikke vant frem med, i Stortinget. Og som er ganske irrelevant for hennes egentlige problem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer