FLYKRISE: Partiene på Stortinget er bekymret over situasjonen for jagerflyprosjektet Joint Strike Fighter, som Norge er partner i. Foto: AP/LM Otero/SCANPIX
FLYKRISE: Partiene på Stortinget er bekymret over situasjonen for jagerflyprosjektet Joint Strike Fighter, som Norge er partner i. Foto: AP/LM Otero/SCANPIXVis mer

Stortinget alvorlig bekymret for kampflykrise

Forsvarskomitéen reiser til Washington for å få svar om Joint Strike Fighter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går kunne Dagbladet.no avsløre at finanskrisen og store kursendringer i det amerikanske forsvarsdepartementet kan føre til store endringer for kampflyprosjektet Joint Strike Fighter, som Norge er en del av.

Utviklingen bekymrer alle stortingspartiene Dagbladet.no har snakket med. Om fire uker reiser Forsvarskomitéen til USA for å besøke Pentagon og JSF-produsenten Lockheed Martins flyfabrikk i Texas. Der vil bekymringen som har vokst frem være et av hovedtemaene i møtene med Norges amerikanske samarbeidspartnere.

Reiser til USA
- Det er mye i denne saken vi ikke vet, med tanke på at all informasjon Stortinget har fått om det 145 milliarder kroner store kampflyprogrammet er en proposisjon på 11 sider, sier leder for Stortingets forsvarskomité og forsvarspolitisk talsmann for Høyre, Jan Petersen.

- Usikkerheten og mangelen på informasjon er bakgrunnen for at hele komitéen reiser til USA før påske. Der må vi prøve å få så gode svar som mulig fra Pentagon og ulike tenketanker i Washington D.C, sier Petersen til Dagbladet.no.

Komitélederen tror ikke situasjonen vil kunne avklares på lang til.

- Det blir færre fly
- Det store spørsmålet er hvor mange JSF-fly USA bestiller. Det får vi nok ikke svar på før om et års tid. Først må Obama konsentrere seg om finanskrisen vi står mitt oppi. Det andre store spørsmålet er hvordan Lockheed Martin har garantert for prisen de alt har gitt regjeringen i anbudet. For det er ingen hemmelighet at analytikere også på den amerikanske siden av Atlanteren lurer litt på prisen som oppgis, sier Petersen til Dagbladet.no.

- Men uavhengig av hva som skjer med F22, tror jeg at volumene vil bli mindre, sier han.

Bekymret
- Det som skjer kan få store innvirkninger på oss. Vi må ta dette på alvor, og det er klart vi er bekymret, sier Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talskvinne, Signe Øye, til Dagbladet.no.

Hun er første nestleder i Forsvarskomitéen, og bekrefter at situasjonen vil påvirke den planlagte komitéreisen til USA.

- Da skal vi ta hele runden med både Pentagon og Lockheed Martin. Det som skjer, vil jo ikke skje over natten. Men det som er viktig er at vi ikke stopper kampflyprosessen nå. Det vil være helt feil, sier hun.

REISER TIL USA: Komitéleder Jan Petersen (H) tar med seg forsvarskomitéen til Washington D.C. for å å JSF-svar. Foto: REUTERS/Denis Balibouse/SCANPIX
REISER TIL USA: Komitéleder Jan Petersen (H) tar med seg forsvarskomitéen til Washington D.C. for å å JSF-svar. Foto: REUTERS/Denis Balibouse/SCANPIX Vis mer

- Må revurdere
Regjeringspartner SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen utelukker ikke at konsekvensene kan bli en total revurdering av fremtidens luftforsvar.

- Dette er virkelig et realitetsbilde vi må forholde oss til, og det kan hende vi som USA må se på anntallet jagerfly vi trenger i Norden - ikke bare Norge.

At SV ønsker å redusere volumet på jagerflykjøpet er ikke nytt.

Men Jacobsen er klar på at hvis prisen Norge er forespeilet endrer seg vesentlig, kan det snu opp ned på den norske kampflyvirkeligheten.

- Hvis spådommene oppfylles vil det ikke bare koste Norge mye penger, men det vil koste oss stort politisk. Så dette er virkelig alvorlig.

- Og derfor er det bra at stortinget ikke skal fatte en endelig beslutning i 2011, sier han.

Grønn optimisme
Senterpartiets Alf Ivar Samuelsen frykter at situasjonen i USA kan komplisere prosessen, men står fast på at Norge har valgt flytypen som er best - og at forhandlingene om pris og mengde må fortsette.

- Det er viktig at både partnerlandene og USA står sammen og viser at det vil bli mulig å redde JSF. Skjærer det seg totalt, må vi diskutere situasjonen som oppstår. Men jeg velger å være optimist. Her må vi ha is i magen, sier han.

BEKYMRET:  Signe Øye, ( Ap ) 
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
BEKYMRET: Signe Øye, ( Ap ) Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Samuelsen gjør det klart at Norge trenger nye fly, uavhengig av finanskrisen. Og flytypen som er valgt er JSF.

- Viser det seg at den økonomiske pakken går utover rammene vi har satt, vil selvfølgelig saken tas tilbake til Stortinget og drøftes på nytt, sier han.

- Usikkert
Fremskrittpartiets Per Ove With frykter at hele JSF-prosjektet nå er usikkert.

- Dette viser bare at man skal være forsiktig med å gjøre så store kjøp på så lang sikt. Vi kjøper et fly som vi ikke vet hva blir eller koster. Situasjonen er veldig dramatisk, sier han til Dagbladet.no.

- Når Barth Eide sier at vi fremdeles har tid til å trekke oss fra et kjøp, og at ingenting er underskrevet, virker det som om usikkerheten har begynt å sige inn i regjeringen, sier han.

- Mange «hvis»
Venstres Odd Einar Dørum sier partiet vil avvente og se hva som skjer.

- Jeg tar for gitt at den norske regjeringen holder seg orientert om de ulike forholdene i USA som kan virke inn på Joint Strike Fighter, og kommer med nødvendig informasjon til Stortinget, sier veteranen.

Dørum mener det er for mange «hvis» i situasjonen til at det er mulig å se om JSF blir rammet.

- Først må vi se hva Obama bestemmer seg for 1. mars i forhold til F22, sier han.

DRAMATISK: Frp's forsvarspolitiske talsmann Per Ove Width mener situasjonen er dramatisk. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX .
DRAMATISK: Frp's forsvarspolitiske talsmann Per Ove Width mener situasjonen er dramatisk. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX . Vis mer