Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortinget åpner for norsk imamutdanning

Vil også forby trosfinansiering fra stater uten religionsfrihet.

STORMOSKÉ: Imam Nehmat Ali Shah er imam i Norges største moské Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat i Oslo. Norge åpner for å selv utdanne imamer. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STORMOSKÉ: Imam Nehmat Ali Shah er imam i Norges største moské Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat i Oslo. Norge åpner for å selv utdanne imamer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En offisiell, norsk utdanning av religiøse ledere kan bli resultatet av integreringsforliket på Stortinget i ettermiddag.

- Dette har vært viktig for Venstre, sier partileder Trine Skei Grande til Dagbladet.

Hun mener dette er viktig fordi religiøse ledere, som imamer, vil bidra til styrket integrering.

- De kan fungere som brubyggere mellom det etnisk norske og muslimske miljøet, sier Skei Grande. 

Vil forby finansiering I tillegg tar avtalen til orde for at bare stater som praktiserer religionsfrihet skal få lov til å finansiere trossamfunn i Norge. Det har den siste tida blitt rettet kritikk mot Saudi-Arabia, som finansierer en rekke islamske trossamfunn i Europa. I Saudi-Arabia er den svært ortodokse greinen av islam Wahabisme statsreligion.

Arbeiderparti-leder og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre fortalte til Vårt Land forrige uke at han var skeptisk til stater som ville finansiere religionsutøvelse i Norge, men selv ikke praktiserer religionsfrihet.

Videre slås det fast at religiøse ledere som bidrar til å svekke integreringen ikke bør få innvilget oppholdstillatelse.

Integreringsforliket kommer fra Stortinget med bred enighet. Bare Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti står utenom.

Trine Skei Grande mener Norge får den mest humane avtalen om integrering i Europa. KrF-leder Knut Arild Hareide stiller seg bak.

- Dette er en god instruks til Sylvi Listhaug. Så langt har jeg bare fått med meg at hun har brukt ordet innstramning, nå har vi fått integrering også, sier Hareide til Dagbladet.

- Jeg hører alltid på hva Trine sier, og det er det dette er-en vinn-vinn-situasjon. Lyktes vi med det, får vi kompetanse og arbeidskraft i det norske samfunnet. Det gir en veldig styrke at 161 av 169 representanter stiller seg bak dette. Det vil være forpliktende for regjeringen som sitter nå og etter 2017, sier Hareide til Dagbladet.

Utfordrer Listhaug Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre la vekt på viktigheten av at et stort stortingsflertall står bak avtalen. Han utfordrer Sylvi Listhaug, som i dag ble oppnevnt som innvandrings- og integreringsminister, til å følge opp.

- Det som uroer meg at Fremskrittspartiet ofte opptrer med et syn på politikk og et annet syn på tale om politikk og har ligget i ytterkanten i disse spørsmålene, sier Støre til Dagbladet.

- Det er viktig at Sylvi Listhaug både i ord og handling opptrer samlende, fordi forliket skal bygge opp tillit mellom dem som skal integreres og vi som bor i Norge. Det er viktig å få fram at begge har ansvar og ikke skape unødige motsetninger, sier han.

64 punkter om integrering Punktet om imamutdanning og religionsfinansiering er bare ett av svært mange tiltak som foreslås.

Partiene er enige om 64 punkter om integrering. Blant de viktigste er:

• Staten skal kompensere kommunene for ekstrautgiftene ved bosetting av nye asylsøkere. — Presset i mottaksstrukturen skal ikke få forplante seg og bli en krise for kommunesektoren, heter det i avtalen.

• Pensjonerte lærere kan få lønn for å undervise asylsøkere: Regjeringen bes om å legge til rette for at pensjonerte lærere kan drive språkopplæring gjennom å bruke pensjonistlønn. Det innebærer at en alderspensjonist som blir engasjert etter pensjonistvilkår, som hovedregel beholder pensjonen uten reduksjon, skriver NTB.

• Vil begrense asylprofitt: Partiene vil sikre bedre tilgang på mottaksplasser for å begrense at det tas ut store utbytter på drift av mottak. Forliket krever også tiltak for å redusere kostnadene ved etablering av nye mottaksplasser, skriver NTB.
 
Dagbladet oppdaterer saken

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media